Το Ιράν άνοιξε εκ νέου την πρεσβεία του στο Ριάντ

Άνοιξε ξανά σήμερα η πρεσβεία του Ιράν στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ για αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων.

Η τελετή για την επαναλειτουργία της ιρανικής πρεσβείας στο Ριάντ μεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Hadath. Σύμφωνα με Iρανούς αξιωματούχους, αύριο Τετάρτη θα ανοίξει επίσης και το ιρανικό προξενείο στην Τζέντα.

Τον περασμένο μήνα, η Τεχεράνη διόρισε επικεφαλής της ιρανικής διπλωματικής αποστολής στη Σαουδική Αραβία τον Αλιρεζά Εναγιατί, πρώην υφυπουργό Εξωτερικών και πρεσβευτή στο Κουβέιτ. Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την ημερομηνία επαναλειτουργίας της πρεσβείας της στην Τεχεράνη, ούτε το όνομα του μελλοντικού πρεσβευτή της στο Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις σχέσεις της με το Ιράν το 2016 μετά την επιδρομή στην πρεσβεία της στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια διένεξης ανάμεσα στις δύο χώρες για την εκτέλεση από το Ριάντ ενός σιίτη κληρικού. Το βασίλειο ζήτησε στη συνέχεια από τους Ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 48 ωρών, ενώ απομάκρυνε το προσωπικό της πρεσβείας του από την Τεχεράνη.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν αρχίσει να επιδεινώνονται έναν χρόνο νωρίτερα, όταν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επενέβησαν στον πόλεμο στην Υεμένη, όπου το κίνημα των Χούθι, που είναι σύμμαχος του Ιράν, είχε ανατρέψει την υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση και είχε καταλάβει την πρωτεύουσα Σαναά.

Το Ριάντ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι εξοπλίζει τους Χούθι, οι οποίοι συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις σε σαουδαραβικές πόλεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους. Το 2019 το βασίλειο είχε κατηγορήσει ευθέως την Ισλαμική Δημοκρατία για μια επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, η οποία είχε αναγκάσει την εταιρία να μειώσει προσωρινά στο μισό την παραγωγή της. Το Ιράν είχε αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές.

Η επαναλειτουργία της ιρανικής πρεσβείας στη Σαουδική Αραβία συμπίπτει χρονικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο βασίλειο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφθασε απόψε στην Τζέντα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο και de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο Μπλίνκεν θα μεταβεί αύριο Τετάρτη στο Ριάντ για να συμμετάσχει σε συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.