Γαλλία: Αντιδράσεις για το εξώφυλλο υφυπουργού του Μακρόν στο Playboy – Πώς απαντά στις επικρίσεις

H υφυπουργός της γαλλικής κυβέρνησης, Μαρλέν Σιαπά βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών από τα μέλη του ίδιου της του κόμματος, μετά την εμφάνισή της στο εξώφυλλο του Playboy.

Η Σιαπά που βρίσκεται στο κυβερνητικό συμβούλιο από το 2017 κι αυτή τη στιγμή είναι υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, εμφανίστηκε με λευκή δημιουργία στο εξώφυλλο του περιοδικού συνοδεύοντας έτσι μία 12σέλιδη συνέντευξη που έδωσε για τα δικαιώματα των γυναικών και της LGBT κοινότητας.

H Σιαπά, εδώ και χρόνια υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, διετέλεσε η πρώτη υπουργός Ισότητας φύλων το 2017, ενώ αιχμή του δόρατος της τότε θητείας της υπήρξε ο νέος νόμος κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης που προέβλεπε επιβολή προστίμων σε άτομα που παρενοχλούσαν γυναικες τηλεφωνικά, δια ζώσης ή στο δρόμο.

Η εμφάνισή της στο εξώφυλλο του περιοδικού προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των συναδέλφων της, μεταξύ αυτών και της Γαλλίδας πρωθυπουργού, Ελιζαμπέτ Μπορν.

Η ίδια εγκάλεσε τη Σιαπά, σημειώνοντας πως «δεν ήταν αρμόζον, ιδίως σ’αυτή τη συγκυρία».

Σημειώνεται πως η Γαλλία βιώνει μια έντονη πολιτικο-κοινωνική κρίση με την προώθηση του εξόχως αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού από τον πρόεδρο Μακρόν.

 

«Βρισκόμαστε εν τω μέσω μιας κοινωνικής κρίσης, υπάρχει το ζήτημα της αστυνόμευσης, υπάρχουν άνθρωποι μεταξύ ζωής και θανάτου» σημείωσε η Σαντρίν Ρουσό, πολιτικός του κόμματος των Πρασίνων.

Ο Ζαν Λουκ Μελενσόν, συμπρόεδρος του Αριστερού Κόμματος, επέκρινε τόσο την εμφάνιση της Σιαπά στο περιοδικό, όσο και τη συνέντευξη του ίδιου του Μακρόν στο παιδικό περιοδικό, Pif Gadget.

«Σε μία χώρα όπου ο πρόεδρος εκφράζεται στο Pif και η υπουργός του στο Playboy, το πρόβλημα θα ήταν η αντιπολίτευση. Η Γαλλία εκτροχιάζεται» τουίταρε το Σάββατο ο Μελενσόν.

 

Η ίδια η Σιαπά απάντησε στις επικρίσεις με ένα τουίτ, όπου έλεγε πως «Η υπεράσπιση του δικαιώματος των γυναικών να έχουν το έλεγχο του σώματός τους είναι παντού και διαρκώς. Στη Γαλλία, οι γυναίκες είναι ελεύθερες. Με όλο το σεβασμό στους συκοφάντες και τους υποκριτές».