Καταποντισμό Ερντογάν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία - Πάνω από 6 μονάδες μπροστά ο Κιλιτσντάρογλου

Συντριβή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία «δείχνουν» δημοσκοπήσεις στη χώρα.

Συγκεκριμένα, τρεις δημοσκοπήσεις που έγιναν την τελευταία εβδομάδα δείχνουν προβάδισμα του Κιλιτσντάρογλου από 6 έως και 10 μονάδες διαφορά, με τον κόσμο να αμφισβητεί ανοιχτά, μετά από 20 χρόνια, τον Τούρκο πρόεδρο.

Το συμπέρασμα που βγάζουν οι δημοσκοπήσεις είναι ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται στις βουλευτικές εκλογές κατά περισσότερες από 6 ποσοστιαίες μονάδες του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και των συμμάχων του. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) εξασφαλίζει ένα άνετο 10%.

Στη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε από την Aksoy Research το Σάββατο, ο Κιλιτσντάρογλου εξασφαλίζει το 55,6% των ψήφων έναντι 44,4% του Ερντογάν. Το γκάλοπ δείχνει επίσης ότι το μπλοκ της αντιπολίτευσης εξασφαλίζει το 44,1% των ψήφων και το HDP το 10,3%. Το AKP μαζί με το MHP συγκεντρώνουν το 38,2% των ψήφων.

Σε άλλη δημοσκόπηση της Alf Research, ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει το 55,1% και ο Ερντογάν το 44,9%. Το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου, το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (CHP), είναι το δημοφιλέστερο με το 31,8% των ψήφων, ενώ το AKP περιορίζεται στο 31%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η Εθνική Συμμαχία εξασφαλίζει το 43,5% των ψήφων, ενώ το HDP παίρνει το 11,3% και το AKP μαζί με το MHP συγκεντρώνουν το 37,5% των ψήφων.

Τέλος, δημοσκόπηση της Piar Research έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο νικητής με 57,1%, με τον Ερντογάν να περιορίζεται στο 42,9%. Το CHP εξασφαλίζει 32,3%, το AKP 30,8% και το HDP 11,6%. Η Εθνική Συμμαχία συγκεντρώνει 46,4%, ενώ AKP και MHP 37,8%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαρτίου.

Δημοσκόπηση της ORC Research δείχνει τον Κιλιτσντάρογλου στο 56,8% και τον Ερντογάν στο 43,2%. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 4-6 Μαρτίου, πριν ο επικεφαλής του CHP ορισθεί κοινός προεδρικός υποψήφιος του μπλοκ της αντιπολίτευσης.