Μπάιντεν: «Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟ - Μεγάλο λάθος της Ρωσίας η αποχώρηση από τη συμφωνία New Start»

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πριν αποχωρήσει από την Πολωνία συναντήθηκε με ηγέτες της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιο επαίνεσε τους ηγέτες των Εννέα του Βουκουρεστίου λέγοντας ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ είναι «ιερή».

«Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟ», υποστήριξε και πρόσθεσε πως αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο η Ουκρανία, αλλά η δημοκρατία και είναι η ελευθερία.

«Είστε η πρώτη γραμμή της συλλογικής μας άμυνας και γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τι διακυβεύεται σε αυτή τη σύγκρουση. Όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά για την ελευθερία των δημοκρατιών σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Το άρθρο 5 είναι μια ιερή δέσμευση που έχουν αναλάβει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Θα υπερασπιστούμε κυριολεκτικά κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟ, κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε ως ένα «μεγάλο λάθος» την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία New Start, κατά την είσοδό του στο προεδρικό μέγαρο στη Βαρσοβία, όπου συναντάται σήμερα με ηγέτες από χώρες στο ανατολικό άκρο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

«Το Κίεβο είναι ισχυρό» δήλωσε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε σε μια «δοκιμή για αιώνες» εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας .

Χθες ο Μπάιντεν κατά την ομιλία του στη Βαρσοβία ανέφερε ότι «η Δύση δεν συνωμοτεί για να επιτεθεί στη Ρωσία, όπως είπε ο Πούτιν». «Δεν είναι εχθρός τα εκατομμύρια των Ρώσων πολιτών που θέλουν μόνον να ζήσουν εν ειρήνη με τους γείτονές τους», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος την προηγουμένη είχε επισκεφθεί αιφνιδίως το Κίεβο όπου δεσμεύτηκε για την παροχή όπλων στους Ουκρανούς, υπογράμμισε εξάλλου ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία «δεν θα εξασθενήσει». «Η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ μια νίκη για τη Ρωσία, ποτέ», επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος παράλληλα στην «σιδηρά θέληση της Αμερικής».

«Το NATO δεν θα διαιρεθεί και εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε», διαβεβαίωσε ο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται σήμερα το βράδυ να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον.