12 ημέρες μετά το σεισμό: Φάρος ελπίδας η διάσωση 17χρονης, θλίψη για 12χρονο που κατέληξε μετά τον απεγκλωβισμό

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας του σεισμού της περασμένης εβδομάδας στην Τουρκία, με τον απολογισμό να εκτιμάται πως εκτιναχθεί στα ύψη. Την ίδια στιγμή, οι διασώστες επιμένουν και τα θαύματα συνεχίζονται.

Δώδεκα ημέρες έχουν περάσει από το καταστροφικό χτύπημα του εγκέλαδου τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και τη Συρία, ο οποίος οδήγησε στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους.

Πολλές διεθνείς ομάδες διάσωσης, οι οποίες έφτασαν στις πληγείσες περιοχές τα πρώτα 24ωρα μετά τον σεισμό, έχουν πλέον εγκαταλείψει τις προσπάθειες, ενώ οι αρχές των δύο χωρών συνεχίζουν να ψάχνουν μέσα στα ισοπεδωμένα κτίρια ελπίζοντας να βρουν περισσότερους επιζώντες που αψήφησαν τις πιθανότητες.

Τουρκία: 17χρονη ανασύρθηκε από τα χαλάσματα 248 ώρες μετά τον σεισμό χωρίς φαγητό και νερό

Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή της 17χρονης Aleyna Ölmez, η οποία ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια του διαμερίσματος όπου διέμενε με την οικογένειά της, έπειτα από 248 ώρες χωρίς φαγητό και νερό. Λίγο πιο δίπλα από το σημείο που βρισκόταν η 17χρονη, εντοπίστηκαν τα πρώματα των γονιών της, ωστόσο ο επτάχρονος αδελφός της συνεχίζει να αγνοείται.

Οι διασώστες αρνήθηκαν να σταματήσουν τις έρευνες για τον αδερφό της στο Καχραμανμαράς της Τουρκίας και ένα μέλος της ομάδας διάσωσης που βρίσκεται στο σημείο τόνισε πως θα συνεχίσουν να ψάχνουν για το αγόρι.

Η απίστευτη ιστορία της επιβίωσης της Aleyna αντιμετωπίστηκε ως φάρος ελπίδας ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι που εξακολουθούν να βρίσκονται στη ζωή κάτω από τα ερείπια.

Καθώς η Aleyna αναρρώνει στο νοσοκομείο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε προσωπικά στους συγγενείς της για να τους εκφράσει την χαρά του για τη διάσωσή της και συλλυπητήρια για την απώλεια των γονιών της.

Μιλώντας στη Daily Mail, οι διασώστες που εντόπισαν την Aleyna είπαν πως την βρήκαν σε ένα δωμάτιο που κατά έναν περίεργο τρόπο είχε μείνει σε μεγάλο βαθμό άθικτο, ενώ τα άλλα δωμάτια γύρω του είχαν γκρεμιστεί. Σαν από θαύμα, η 17χρονη υπέστη μόνο ένα κάταγμα στη λεκάνη, μώλωπες στο πόδι της και μικρές γρατσουνιές.

Οι διασώστες εντόπισαν τη 17χρονη και συνειδητοποίησαν ότι ήταν ζωντανή, όταν είδαν να κουνάει τα πόδια της από μια τρύπα στα ερείπια. Τη μετέφεραν με φορείο σε ασθενοφόρο, καθώς οι συγγενείς της έκλαιγαν με ανακούφιση και αγκάλιαζαν αυτούς που την έσωσαν. Όταν ρωτήθηκε πώς νιώθει, η Aleyna είπε: «Ευχαριστώ. Είμαι καλά, δόξα τω Θεώ».

 

Τουρκία: Κατέληξε ο 12χρονος που είχε βρέθηκε ζωντανός το πρωί του Σαββάτου

Δυστυχώς, όμως, τα καλά νέα είναι σπάνια από την Τουρκία και τη Συρία. Ένα 12χρονο αγόρι που διασώθηκε από τα ερείπια στην Αντιόχεια μαζί τους γονείς του έπειτα από 12 ημέρες, κατέληξε τελικά στο νοσοκομείο.

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, ανασύρθηκαν ζωντανοί. Η μητέρα και ο πατέρας επέζησαν όμως το παιδί πέθανε αργότερα από αφυδάτωση, ανέφερε το συνεργείο διάσωσης. Η μεγαλύτερη αδελφή και το δίδυμο αδελφάκι του δεν τα κατάφεραν.

«Ακούσαμε φωνές την ώρα που σκάβαμε σήμερα πριν από μία ώρα. Όταν βρίσκουμε ανθρώπους που είναι ζωντανοί χαιρόμαστε πάντα», δήλωσε στο Reuters ο Ατάι Οσμάνοφ, μέλος του συνεργείου διάσωσης.

Δέκα ασθενοφόρα περίμεναν σε έναν δρόμο εκεί κοντά ο οποίος αποκλείστηκε από την κυκλοφορία ώστε να επιτραπεί η εργασία των συνεργείων διάσωσης.

 

Οι εργάτες ζήτησαν απ΄όλους απόλυτη ησυχία καθώς οι ομάδες σκαρφάλωναν πιο πάνω στην κορυφή των ερειπίων του κτηρίου όπου βρέθηκε η οικογένεια για να ακούσουν τυχόν περισσότερους θορύβους χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρονικό ανιχνευτή.

Καθώς οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονταν ένας εργάτης φώναξε μέσα στα ερείπια: «Πάρε βαθιά αναπνοή αν μπορείς να ακούσεις τη φωνή μου».

Οι εργάτες σταμάτησαν αργότερα τις επιχειρήσεις έρευνας καθώς εκσκαφείς έφθασαν για να καθαρίσουν τα μπάζα.