Σεισμός στην Τουρκία: Απατεώνες σφετερίζονται τo viral σκίτσο με την ΕΜΑΚ και ζητούν δωρεές για τους πληγέντες

Απατεώνες εκμεταλλεύονται την τραγωδία από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία για να πάρουν χρήματα από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που επιθυμούν να κάνουν δωρεές για τα θύματα, προειδοποιεί έκθεση.

Οι επιτήδειοι έχουν παρατηρηθεί να αναρτούν εικόνες και βίντεο από την τραγωδία -ορισμένα από αυτά ψεύτικα και παραποιημένα- σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Twitter, μαζί με μηνύματα όπως «Προσευχηθείτε για την Τουρκία», «Ας βοηθήσουμε την Τουρκία» και «Κάντε δωρεά για τα θύματα του σεισμού».

Αλλά, ενώ ισχυρίζονται ότι συγκεντρώνουν χρήματα για τους επιζώντες της καταστροφής -που άφησε πίσω της περισσότερους από 41.000 νεκρούς και εκατομμύρια άλλους χωρίς στέγη, φαγητό ή νερό-, οι απατεώνες αντ’ αυτού διοχετεύουν τα χρήματα που δωρίστηκαν σε δικούς τους λογαριασμούς, όπως επισημαίνει η Daily Mail.

 


Απατεώνες ζητούν δωρεές μέσω PayPal για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία

Πώς εξαπατούν κόσμο με αφορμή τον σεισμό στην Τουρκία

Στο TikTok Live, οι δημιουργοί περιεχομένου μπορούν να κερδίζουν χρήματα μέσω ψηφιακών δώρων που τους αποστέλλονται από την πλατφόρμα, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις νεότερες γενιές.

Αυτή είναι μία από τις μεθόδους που αποκαλύφθηκαν σε εκθέσεις του Bleeping Computer (ειδησεογραφικός ιστότοπος με έμφαση στην κυβερνοασφάλεια) και του BBC, η οποία χρησιμοποιείται από τους απατεώνες για να εισπράξουν μετρητά από τους χρήστες που συγκινήθηκαν από την τραγωδία.

Οι εκθέσεις ανέδειξαν παραδείγματα απάτης που βρήκαν οι δημοσιογράφοι στο Διαδίκτυο. Ένας λογαριασμός, ο οποίος φέρεται να μετέδιδε ζωντανά για περισσότερες από τρεις ώρες, έδειχνε μια εικονογραφημένη αεροφωτογραφία κτιρίων που καταστράφηκαν από τον σεισμό.


Σελίδες που ζητούν χρήματα από ανυποψίαστους χρήστες για δωρεές για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία / Daily Mail

Η έκθεση ανέφερε ότι η εικόνα συνοδευόταν από ήχους εκρήξεων. «Ας βοηθήσουμε την Τουρκία. Κάντε Δωρεά», ανέφερε η λεζάντα του βίντεο. Ένας μωβ αντίχειρας με την ένδειξη «Δωρεά» φαινόταν σε στιγμιότυπο της ανάρτησης, προτρέποντας τους θεατές να στείλουν χρήματα.

Ένα άλλο βίντεο που μεταδόθηκε ζωντανά έδειχνε την εικόνα ενός παιδιού που φορούσε ένα γαλάζιο σκουφί και ένα ασορτί κασκόλ να τρέχει μακριά από μια έκρηξη, ανέφερε το BBC. «Παρακαλώ βοηθήστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος» ήταν το μήνυμα ενός χρήστη, σε μια έκκληση για δωρεές στο TikTok.


Απατεώνες ανεβάζουν φωτογραφίες με σκοπό να παίρνουν δωρεές από ανυποψίαστους χρήστες για τον σεισμό στην Τουρκία / Daily Mail

Ωστόσο, η λειτουργία αναζήτησης της εικόνας στο Google διαπιστώνει ότι η εικόνα χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως το 2018, πολύ πριν από τον σεισμό, με διαφορετική λεζάντα που έλεγε: «Σταματήστε τη γενοκτονία στο Αφρίν». Πρόκειται για μια αναφορά σε μια πόλη στη Βορειοδυτική Συρία στην οποία οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στη συριακή αντιπολίτευση συγκρούστηκαν με μια κουρδική πολιτοφυλακή το 2018.

Οι δωρεές ανυποψίαστων μεταφέρονται σε λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν επίσης το Twitter για να μοιράζονται συναισθηματικά μηνύματα μαζί με συνδέσμους κρυπτονομισμάτων, ζητώντας δωρεές από τους διαδικτυακούς χρήστες.

Το BBC ανέφερε ότι ένας λογαριασμός δημοσίευσε την ίδια έκκληση οκτώ φορές μέσα σε 12 ώρες, κοινοποιώντας το ίδιο διάσημο σκίτσο με τον πυροσβέστη της ΕΜΑΚ και το κοριτσάκι, μια φωτό προϊόν επεξεργασίας που φτιάχτηκε από έναν Έλληνα με σκοπό να αποτυπώσει το πώς ο σεισμός έφερε κοντά τις δύο χώρες και το οποίο έγινε viral.


Το σκίτσο της ΕΜΑΚ που αναρτούν διάφοροι επιτήδειοι για να αποκομίσουν χρήματα από ανυποψίαστους χρήστες

Το BBC ανέφερε, επίσης, ότι η διεύθυνση του πορτοφολιού κρυπτονομισμάτων είχε χρησιμοποιηθεί σε άλλα tweets απάτης από το 2018. Μια δεύτερη διεύθυνση στο ίδιο tweet είχε αναρτηθεί στο αντίστοιχο ρωσικό Facebook VK μαζί με πορνογραφικό περιεχόμενο. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι συντάκτες του είχαν έρθει σε επαφή με το άτομο πίσω από τον λογαριασμό στο Twitter, το οποίο αρνήθηκε ότι ήταν απατεώνας.

Το BBC τόνισε ότι βρήκε και άλλα παραδείγματα στο Twitter, ανθρώπων που δημιούργησαν ψεύτικους λογαριασμούς συγκέντρωσης χρημάτων και δημοσίευσαν συνδέσμους προς μια σελίδα συγκέντρωσης χρημάτων PayPal