Ενάντια στα προγνωστικά ο Νετανιάχου

Παρά τις δημοσκοπήσεις και τα exit poll που έδειχναν αβέβαιο το πρωθυπουργικό μέλλον του Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς προέβλεπαν μάχη στήθος με στήθος με τον κεντροαριστερό αντίπαλό του, Ισαάκ Χέρτζοκ, το συντηρητικό κόμμα, Λικούντ, κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών, αποσπώντας συνολικά 30 έδρες.

Είναι νωρίς να γίνεται λόγος για ακριβή σχηματισμό Κυβέρνησης, καθώς θα εξαρτηθεί από τις συνομιλίες για συνεργασία, που θα ακολουθήσουν. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως ο Νετανιάχου θα γίνει ο μακροβιότερος Πρωθυπουργός του Ισραήλ, εφόσον θα αναλαμβάνει καθήκοντα αρχηγού κράτους για τέταρτη φορά. Όταν άρχισε να διαφαίνεται η νίκη του, ο ίδιος υποστήριξε πως έχει επικοινωνήσει με αρχηγούς των άλλων δεξιών κομμάτων για να σχηματίσουν “χωρίς καθυστέρηση μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση”.

Mε σχεδόν όλες τις ψήφους καταμετρημένες (ενσωμάτωση 99%) το πρωί της Τετάρτης (18/3), τα επίσημα αποτελέσματα για τις 120 έδρες της νέας Κνεσέτ έχουν ως εξής:

Το δεξιό Λικούντ του Μπ.Νετανιάχου εξασφάλισε 30 έδρες, ενώ έπεται η Σιωνιστική Ένωση του Ισαάκ Χέρτζοκ  με 24 έδρες. Ως τρίτη πολιτική δύναμη ακολουθεί η Αραβική Κοινή Λίστα με 14 έδρες, ενώ ως τέταρτο κόμμα εμφανίζεται το Γες Ατίντ του Γιαΐρ Λαπίντμε 11 έδρες. Στη συνέχεια, το νεότευκτο «Κουλανού» του Μοσέ Καχλόν απέσπασε 10 έδρες, ενώ ο Εβραϊκός Οίκος του Ν.Μπένετ 8 έδρες. Το Σας απέσπασε 7 έδρες και τοUTJ 6, ενώ το Ισραήλ Μπεϊτένου του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν έλαβε 6 έδρες. Τέλος, το Μερέτζ κατέλαβε 4 έδρες.

Να σημειωθεί πως η εκλογική συμμετοχή ανήλθε στο 72%.

Υπενθυμίζεται πως ο ισραηλινός Πρωθυπουργός κατά την προεκλογική του εκστρατεία δεσμεύτηκε πως θα συνεχιζόταν το πρόγραμμα του εποικισμού, ενώ υπογράμμισε πως “δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος”υπό την ηγεσία του.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι προειδοποίησαν πως θα εντείνουν τις προσπάθειες κατά του Ισραήλ στη διπλωματική σκηνή.

Σχετικά με την νίκη του Νετανιάχου ο Ισαάκ Χέρτζογκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Πριν από λίγα λεπτά μίλησα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον συνεχάρη για την επιτυχία του”.

Ο Κλοντ Κλέιν, ειδικός του συνταγματικού δικαίου στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, τόνισε αναφορικά με την έκβαση των εκλογών: “Ο Νετανιάχου πέτυχε. Μπορεί είτε να σχηματίσει κυβέρνηση της δεξιάς με τα θρησκευτικά κόμματα και τον Αβίγκντορ Λίμπερμαν ή Κυβέρνηση εθνικής ενότητας”.