Χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία σε λύκειο της Τεχεράνης - Ξυλοκοπήθηκαν μαθήτριες

Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράν, με μαθήτριες λυκείου να ξυλοκοπούνται σήμερα (24/10) από άνδρες των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας, έπειτα από την άρνησή τους να υποβληθούν σε σωματικό έλεγχο και να παραδώσουν τα κινητά τηλέφωνά τους.

Την είδηση μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο μαρτυρίες και βίντεο από μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το περιστατικό συνέβη σε λύκειο της Τεχεράνης και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων ώστε να απωθήσουν γονείς που είχαν περικυκλώσει το σχολείο.

Το Ιράν συγκλονίζεται εδώ και εβδομάδες από κύμα διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών της Τεχεράνης, επειδή φορούσε «λάθος» τη μαντίλα της.

Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως σε βάρος περίπου 300 ανθρώπων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε σχέση με τις επεισοδιακές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη. Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με τη θανατική ποινή.