Ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου μαθήτρια στο Ιράν επειδή αρνήθηκε να τραγουδήσει υπέρ του καθεστώτος

Μέχρι θανάτου ξυλοκοπήθηκε μια μαθήτρια στο Ιράν, μέσα σε σχολική αίθουσα, έπειτα από την άρνησή της να τραγουδήσει ύμνο υπέρ του καθεστώτος, περιστατικό που έρχεται σε συνέχεια των αντιδράσεων μαθητριών που αντιδρούν στη μαντίλα.

Η συνδικαλιστική ένωση των εκπαιδευτικών ανέφερε ότι το θύμα είναι 16 ετών και ονομάζεται Άσρα Παναχί, με το περιστατικό του ξυλοδαρμού να σημειώνεται στις 13 Οκτωβρίου στην πόλη Αρνταμπίλ.

Άνδρες των αρχών ασφαλείας είχαν απαιτήσει από τα κορίτσια να τραγουδήσουν υπέρ του ανώτατου ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Όταν τα κορίτσια αρνήθηκαν να τραγουδήσουν οι άνδρες άρχισαν να τα χτυπούν, με αποτέλεσμα κάποιες να χρειαστούν νοσηλεία.

Μεταξύ των κοριτσιών που ξυλοκοπήθηκαν ήταν και η Παναχί, η οποία υπέκυψε στα τραύματά της.

Οι αρχές από την πλευρά τους αρνούνται ότι συνέβη το περιστατικό. Σε κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα εμφανίστηκε μάλιστα ένας άνδρας που δήλωσε θείος της Παναχί, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η 16χρονη πέθανε εξαιτίας συγγενούς καρδιοπάθειας από την οποία έπασχε.

Υπενθυμίζεται, πως μαθήτριες σε όλο το Ιράνα συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, η οποία πέθανε έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών γιατί δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ. Βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μαθήτριες στα σχολεία τους χωρίς χιτζάμπ, να αποκαθηλώνουν εικόνες του ηγέτη της χώρας, ακόμη και να βγαίνουν στο δρόμο με ακάλυπτο το κεφάλι τους.

Οι αρχές έχουν απαντήσει με επιδρομές σε σχολεία, συλλήψεις, ακόμη και δακρυγόνα μέσα σε σχολικές μονάδες.