«Περιθώριο για συμβιβασμό» βλέπει η Ουκρανία στις συνομιλίες με τη Ρωσία - «Δεν επιδεικνύουν σοβαρότητα», υποστηρίζει ο Πούτιν

«Παράθυρο» αισιοδοξίας φάνηκε να ανοίγει από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με στόχο την κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τη ουκρανική πλευρά.

 

Παράλληλα, κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε απόψε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου ήταν πολύ δύσκολες, αλλά υπογράμμισε ότι υπήρχε «σίγουρα περιθώριο για συμβιβασμό».

Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, δήλωνε ότι οι συνομιλίες των δύο πλευρών ολοκληρώθηκαν για σήμερα, αλλά τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις. Έκανε λόγο για δύσκολες διαπραγματεύσεις και θεμελιώδεις αντιθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, «έβλεπε» ωστόσο ότι υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό.

Οι συνομιλίες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα συνεχιστούν αύριο.

O Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο, φαίνεται να μειώνει την αισιοδοξία των συνομιλιών αφού το Κρεμλίνο δημοσίευσε δήλωση σχετικά με τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σε επικοινωνία που είχε νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε την εκτίμησή του πως το Κίεβο δεν επιδεικνύει σοβαρότητα στις διαπραγματεύσεις και δέσμευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο σχετικά με τη συνομιλία που είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες, διατυπώθηκαν αρκετοί ισχυρισμοί και από τις δύο πλευρές, όμως οι πιο σημαντικοί μάλλον ήταν γύρω από τις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες, όπου φάνηκε να κάμπτεται τουλάχιστον ένα μέρος της αισιοδοξίας γύρω από τις προοπτικές επιτυχίας τους.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέθεσε τις εκτιμήσεις του για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών εκπροσώπων για μια συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψη τις προηγούμενες απαιτήσεις της Ρωσίας. Το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρή δέσμευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.