Στο έλεος των Ρώσων οι ουκρανικές πόλεις-Ισοπεδώνεται το Χάρκοβο, σε κλοιό Μαριούπολη και Οδησσός (Βίντεο)

Δραματικές στιγμές και εφιαλτικές νύχτες ζουν οι Ουκρανοί, καθώς οι Ρώσοι που επί μία εβδομάδα πολιορκούν την Ουκρανία, κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές και προελάσεις αρμάτων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι Ρώσοι συνέχισαν με σφοδρότητα να επιτίθενται στις μεγάλες -στρατηγικής σημασίας- πόλεις της Ουκρανίας, σκορπώντας τον θάνατο και χτυπώντας ακόμη και κλινικές και κατοικίες.

Ο Πούτιν θέλει να αποκλείσει ολοκληρωτικά την Ουκρανία

Το τέταρτο μέτωπο που έχει ανοίξει ο στρατός του Πούτιν και θεωρεί επίσης στρατηγικός στόχος, είναι η Οδησσός, η οποία πολιορκείται από στεριά και θάλασσα.

Στόχος των Ρώσων είναι να αποκλείσουν ολοκληρωτικά την Ουκρανία από τη θάλασσα και να αποκόψουν κάθε πιθανότητα σε τροφοδοσία προϊόντων για τον στρατό και τους κατοίκους, καθώς και εφοδιασμό σε οπλικά μέσα και πυρομαχικά που στέλνουν οι δυτικές χώρες.

Μεγάλη μάχη διεξάγεται και στη Χερσώνα, την οποία οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι έχει καταλάβει εξ ολοκλήρου. Οι Ουκρανοί, ωστόσο, επιμένουν ότι «ορισμένα σημεία της πόλης παραμένουν στην κατοχή μας».

 

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς το τελευταίο  εικοσιτετράωρο, ανέφερε ο κυβερνήτης της επαρχίας Όλεγκ Σινεγκούμποφ. 

Το Χάρκοβο, πόλη 1,4 εκατ. κατοίκων κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, υπέστη χθες επανειλημμένα βομβαρδισμούς. Οι αρχές του Χαρκόβου έχουν επισημάνει ότι ο στρατός της Ρωσίας εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις που έπληξαν το κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και το κτίριο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές σήμερα στο Χάρκοβο (ανατολικά) ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχες σε εξέλιξη. «Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στο Χάρκοβο (…) και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τον Αντόν Γκεραστσένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, εκδηλώθηκε εξάλλου πυρκαγιά στον χώρο σχολής πολιτών στο Χάρκοβο έπειτα από αεροπορικό πλήγμα. «Πρακτικά δεν απομένει πλέον καμία» περιοχή του Χαρκόβου που δεν έχει υποστεί «πλήγμα από οβίδα» του ρωσικού πυροβολικού, ανέφερε. Η έφοδος ρωσικών στρατευμάτων καταγράφηκε την έβδομη ημέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου και κλιμακώθηκε χθες.

Το βίντεο που ανέβασε στα social media o Αντόν Γεραστσένκο με τη στιγμή της επίθεσης σε κεντρικό κτίριο στο Χάρκοβο:

Τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για βομβαρδισμούς σε διάφορες γειτονιές του Κιέβου, με τον Guardian να κάνει λόγο για επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές, αλλά και στην πόλη Βισνέβ, 30 λεπτά μακριά από το Κίεβο.

Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδας, ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε έναν τηλεοπτικό πύργο στο Κίεβο, διακόπτοντας πιθανώς το σήμα του, δήλωσε  ένας σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο Άντον Χερασένκο, σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την επίθεση έχασαν την ζωή τους πέντε άτομα ενώ άλλα πέντε τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Interfax.

Με σφοδρότητα συνεχίζονται και οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο, όπως μεταδίδει ο Guardian, ενώ αεροπορική επίθεση πραγματοποιήθηκε και στους στρατώνες της αεροπορικής σχολής στην Κλοτσκόβσκαγια, οι οποίοι καίγονται ολοσχερώς, χωρίς να υπάρχουν ως τώρα πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες, σύμφωνα με το Kyiv Independent.

Σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις αυτή την ώρα βομβαρδίζουν τις συνοικίες του Κιέβου, Ρουσανίβκα, Κουρενίβκα, Μποϊάρκα και την περιοχή Ζουλιάνι κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Κιέβου.

Χτυπήθηκε μαιευτική κλινική κοντά στο Κίεβο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ακόμη και ιδιωτικό μαιευτήριο κοντά στο Κίεβο, όπως μεταφέρει το CNN.

Ο διευθυντής της κλινικής «Adonis», Βιτάλι Γίριν, μετέφερε την πληροφορία μέσω facebook, αναρτώντας και φωτογραφίες από τις καταστροφές. «Ένας πύραυλος χτύπησε τη μαιευτική κλινική. Έγιναν πολλές ζημιές, αλλά το κτίριο στέκεται. Όλοι έχουν απομακρυνθεί», έγραψε ο Γιρίν στη σελίδα του, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση να μην πάει κανείς στην κλινική. «Το πιο σημαντικό είναι να μην έρθετε τώρα για να πάρετε κανέναν από εδώ. Όλοι είναι σε ασφαλές μέρος».

Επίθεση σε αποθήκη καυσίμων στα περίχωρα του Κιέβου

Το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN ανέφερε δυνατή έκρηξη επίσης στην πόλη Μπίλα Τσέρκβα, στην περιφέρεια του Κιέβου, όπου χτυπήθηκε μια αποθήκη καυσίμων, μετέδωσε .

Φλέγεται το Ζίτομιρ -Τέσσερις νεκροί ως τώρα, μεταξύ τους και ένα παιδί

Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι έχουν εξαπολύσει λυσσαλέα επίθεση και στην πόλη Ζίτομιρ, στη βορειοδυτική Ουκρανία.

Οπως μεταδίδει ο Guardian και η ουκρανική κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, κατοικίες στο Ζίτομιρ χτυπήθηκαν από Ρώσους και έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Η στρατιωτική βάση της 95ης Ταξιαρχίας στην περιοχή ήταν ο στόχος των Ρώσων, με τους διασώστες να προσπαθούν να σώσουν όσους περισσότερους μπορούν.

 

 

 

 

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποκατασταθεί η εκπομπή σήματος στα τηλεοπτικά κανάλια της Ουκρανίας η οποία νωρίτερα λόγω των βομβαρδισμών είχε προσωρινά διακοπεί.

Bίντεο από το σημείο της επίθεσης δείχνουν τον πύργο τυλιγμένο σε πυκνό γκρίζο καπνό. Η κύρια δομή του κτιρίου, ωστόσο, παρέμενε όρθια.

Εγκαταλείπουν το Κίεβο οι Ουκρανοί

Ο απόλυτος τρόμος επικρατεί από το πρωί στο Κίεβο μετά τις δορυφορικές εικόνες που αποκάλυψαν την ρωσική φάλαγγα των 64 χιλιομέτρων να βρίσκεται έξω από την πρωτεύουσα.

Βίντεο που κυκλοφορούν αυτή την ώρα στο διαδικτύου αποτυπώνουν τον πανικό που επικρατεί στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό όπου Ουκρανοί μαζικά επιχειρούν να εγκαταλείψουν την πόλη υπό τον φόβο μίας ευρείας κλίμακας ρωσικής εισβολής.

 

Νέοι, ηλικιωμένοι, παιδιά, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, κάποιοι κρατώντας στην αγκαλιά τους τα κατοικίδια τους, προσπαθούν να επιβιβαστούν στο τρένο που είναι ήδη γεμάτο από επιβάτες καθώς φοβούνται ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία τους ευκαιρία να φύγουν από το Κίεβο.

Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό από τον σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών, Βαντίμ Ντενισένκο.

Ο Ντενισένκο τόνισε, μιλώντας στην τηλεόραση, πως σε κάθε περίπτωση οι Ουκρανοί ελέγχουν ακόμη το κτίριο της τοπικής διοίκησης.

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κυκλοφόρησε ένα βίντεο με την εξέλιξη των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στην Ουκρανία.