Ζ. Μπορέλ - Φον Ντερ Λάιεν: Η Ρωσική ηγεσία θα υποστεί πρωτόγνωρη απομόνωση

Ο Ζοζέπ Μπορέλ και η Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσαν ότι η ΕΕ θα απαντήσει με μεγάλη σκληρότητα. Ο Μπορέλ, ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, επεσήμανε ότι «διανύουμε κάποιες από τις πιο σκοτεινές ώρες της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μια μεγάλη πυρηνική δύναμη επιτίθεται σε γειτονική χώρα και απειλεί με αντίποινα οποιαδήποτε χώρα συνδράμει. Αυτό δεν είναι μόνο η η μεγαλύτερη παραβίαση του διεθνούςε δικαίου, αλλά αποτελεί παραβίαση των βασικών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κοστίζει πολλές ζωές, με άγνωστες συνέπειες μπροστά μας».
«Η ΕΕ θα απαντήσει με τους μεγαλύτερους δυνατούς όρους. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου σήμερα το απόγευμα και θα συμφωνήσουν να παρέχουν πολιτική καθοδήγηση για να υιοθετήσουν το ισχυρότερο και σφοδρότερο πακέτο κυρώσεων που έχουμε θέσει ποτέ», είπε ο Μπορέλ και σημείωσε ότι η ΕΕ θα συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα και τους εταίρους της για να πάψει η Ρωσία άμεσα την επίθεση. «Η Ρωσική ηγεσία θα υποστέι πρωτόγνωρη απομόνωση», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν συγκεκριμένα τόνισε ότι θα παγώσουν όλα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην ΕΕ και θα σταματήσει η πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά
Τα μέτρα θα επηρεάσουν σοβαρά τη Ρωσία, αυξάνοντας την εκροή κεφαλαίων, αυξάνοντας τον πληθωρισμό και διαβρώνοντας σταδιακά τη βιομηχανική της βάση
Θα αποδυναμωθεί παράλληλα η τεχνολογική θέση της Ρωσίας σε βασικούς τομείς, από εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας έως λογισμικό αιχμής.