«Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη αλλά...», είπε ο Πούτιν στον Σολτς και απαίτησε εγγυήσεις από τη Δύση
Τρεις ώρες διήρκεσαν οι συνομιλίες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Γερμανού Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Κρεμλίνο.
Ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε ότι οι σχέσεις Γερμανίας και Ρωσίας είναι «καλές» κι ότι οι διμερείς οικονομικοί δεσμοί εξακολουθούν να έχουν μεγάλες δυνατότητες. Σε ότι αφορά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ο Σολτς υποστήριξε ότι είναι ένα «καλό σημάδι».
Την ίδια ώρα, όμως ο Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε στον Πούτιν την έντονη ανησυχία του για τους χιλιάδες στρατιώτες που παραμένουν στα σύνορα: «Ανησυχούμε πολύ για το τι θα γίνει με τους εκατό χιλιάδες στρατιώτες και τις δραστηριότητές τους στο άμεσο μέλλον. Δεν μπορούμε να δούμε καμία λογική στην παρουσία των στρατευμάτων. Ως εκ τούτου, απαιτείται επειγόντως αποκλιμάκωση. Αυτό είναι σημαντικό σε αυτή την τεταμένη και δύσκολη κατάσταση, ώστε να μην υπάρξει πόλεμος στην Ευρώπη», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς.
Aπό την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με την ΕΕ και όλες τις δυτικές χώρες.
«Ωστόσο», όπως είπε, «τα συμφέροντα της Ρωσίας θα πρέπει να ληφθούν δεόντως υπόψη. «Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη», τόνισε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που η χώρα του απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση. Ο ίδιος πάντως, υπογράμμισε ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί ικανοποιητική απάντηση στα αιτήματα της χώρας του. Επιπλέον, εξήρε τη σημασία του αγωγού «Nord Stream 2» στη Βαλτική Θάλασσα, ο οποίος, όπως δήλωσε , θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Στρατεύματα επέστρεψαν στις βάσεις τους
Εν τω μεταξύ, στη βάση τους επιστρέφουν κάποιες ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη Μόσχα. Τα ρωσικά στρατεύματα θα επιστρέψουν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων τους και οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας έχουν αρχίσει ήδη να φορτώνουν τον εξοπλισμό τους για την αποχώρησή τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ την Τρίτη.
Την έναρξη της αποχώρησης επιβεβαίωσε και το Κρεμλίνο, κάνοντας λόγο για μια «φυσιολογική διαδικασία» και καταγγέλλοντας τη δυτική «υστερία» περί μιας υποτιθέμενης επικείμενης εισβολής στη χώρα αυτή από τη Μόσχα. «Ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, (…) τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Το ειρωνικό σχόλιο του Πούτον: «Τι ώρα θα γινόταν η εισβολή στην Ουκρανία;»
«Τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος;», σχολίασε ειρωνικά ο Πούτιν αναφερόμενες στις πληροφορίες των δυτικών ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία
Σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει τις πληροφορίες περί επικείμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν αντέδρασε προβαίνοντας σε ειρωνικό σχόλιο. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, αναφερόμενος στις ημερομηνίες που έδινε η Δύση για την εισβολή, ο Πούτιν διερωτήθηκε «τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος;»