Η Ρωσία προειδοποιεί την Ευρώπη

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην Ευρώπη και το Κιέβο, προειδοποιώντας πως, αν η Μόσχα δεν λάβει προκαταβολή, θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου, στη “Γηραιά ήπειρο” και στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν επικαλείται την συμφωνία Κιέβου – Μόσχας του Δεκεμβρίου, η οποία ορίζει πως αν δεν λάβει το ποσό που είχε οριστεί ως προκαταβολή, μπορεί, και θα διακόψει την παροχή μέσω Ουκρανίας, το οποίο αναμένεται να συμβεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, αν όχι και νωρίτερα. Να σημειώσουμε πως κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, μέχρι την προσάρτηση της Ουκρανίας, η Ρωσία έχει κλείσει ήδη τρεις φορές τη ροή του φυσικού αερίου, προς την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε: “Η Gazprom δεν θα δώσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αν δεν προπληρωθεί, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελεί απειλή για τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι οι προμήθειες αερίου δεν θα διακοπούν, αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, εξαρτάται από την οικονομική πειθαρχία των Ουκρανών εταίρων μας“.

Ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε ότι “μια ενδεχόμενη διαμάχη προπληρωμής φυσικού αερίου από το Κίεβο ελπίζει ότι δεν θα οδηγήσει στην διακοπή της ροής του καυσίμου προς την Ευρώπη“.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαρός Σέφκοβιτς, πρότεινε να “διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων μερών για επίλυση της διαφοράς και άμεσα“.

Ο Επικεφαλής της ρωσικής Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε ότι “ειδοποίησε με σχετική επιστολή του την ουκρανική Naftogaz πως απομένουν μόνο τρεις ημέρες που μπορεί το Κίεβο να εφοδιάζεται με προπληρωμένο φυσικό αέριο από τη Ρωσία“.

Ουσιαστικά, η Ρωσία φαίνεται πως επιβάλλει τις δικές της κυρώσεις προς την Ευρώπη, για την επιμονή της, στο ζήτημα της Ουκρανίας και τις συνεχόμενες δηλώσεις πολιτικών παραγόντων της Ε.Ε., οι οποίες εμφανίζουν τη Μόσχα ως υπαίτια για τις πράξεις των ανταρτών, (φιλο-ρώσων), στο Κίεβο.  Η αντίδραση από πλευράς Ρωσίας, ήταν αναμενόμενη, μετά τις συνεχόμενες πιέσεις που δέχεται τόσο με το Κίεβο, όσο και με την πτώση των τιμών πετρελαίου και χρυσού, που επηρεάζουν την οικονομική κατάσταση της Μόσχας.