Bloomberg: Ε.Ε. – Pfizer / BioNTech υπογράφουν για 1,8 δισ. δόσεις εμβολίων που αφορούν στα έτη 2022 και 2023

Είναι έτοιμη προς υπογραφή, ακόμη και εντός των επομένων ωρών, σύμφωνα με  τοδιεθνές πρακτορείο Bloomberg, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Pfizer / BioNTech  για την παράδοση το 2022 και το 2023, 1,8 δισ. δόσεων του εμβολίου για την COvid-19. 

Η Κομισιόν έχει ήδη ενημερώσει τους μονίμους  επιτετραμμένους των χωρών μελών της Ένωσης ότι, οι διαπραγματεύσεις για τις νέες παρτίδες εμβολίου ολοκληρωθήκαν και η συμφωνία είναι έτοιμη προς υπογραφή . Η νέα συμφωνία της Κομισιόν με τις Pfizer/BioNTech περιλαμβάνει ρήτρες, που επιτρέπουν τη δωρεά και τη μεταπώληση δόσεων, σύμφωνα με διπλωματικό σημείωμα που περιήλθε σε γνώση του Bloomberg, ενώ προβλέπει και μηνιαία προγράμματα παράδοσης και κυρώσεις για πιθανές καθυστερήσεις.

Ταυτόχρονα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις εταιρείες, Moderna Inc., Novavax Inc. και Valneva SE για πρόσθετες δόσεις εντός του 2021. Όπως δήλωσε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται μέχρι τον Ιούλιο να είναι διαθέσιμες αρκετές δόσεις όλων των εγκεκριμένων εμβολίων για τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της ΕΕ.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες η ΕΕ δεν προτίθεται να ανανεώσει  για το 2022 τις συμφωνίες της με την AstraZeneca.