Πρόστιμο 5.000 λιρών στους Βρετανούς που πάνε διακοπές στο εξωτερικό έως τον Ιούλιο

Ποιες οι συνέπειες της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον, για τον τουρισμό στην Ελλάδα.

Με μία απόφαση, η οποία πιθανολογείται πως υποκρύπτει και στοιχεία πολιτικής σκοπιμότητας ο Μπόρις Τζόνσον βάζει «μπλόκο» στον τουρισμό και στις διακοπές των Βρετανών στο εξωτερικό για τουλάχιστον έως τον Ιούλιο.

Η απόφαση περιλαμβάνεται στο νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων για την πανδημία που θα ψηφιστεί αύριο από το κοινοβούλιο και προβλέπει πως όσοι Βρετανοί επιλέξουν να πάνε διακοπές εκτός συνόρων θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 5.000 λιρών.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τις 29 Μαρτίου και θα έχουν ισχύ έως τις 30 Ιουνίου, αν και ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο για επανεξέταση και άρση της απόφασης νωρίτερα, αναλόγως της εξέλιξης της πανδημίας.

Οι μόνες εξαιρέσεις

Με βάση το νέο πλαίσιο, οι μόνοι λόγοι για τους οποίους οι Βρετανοί μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό χωρίς πρόστιμο είναι:

  • Δουλειά
  • Σπουδές
  • Νομικές υποχρεώσεις ή για να ψηφίσουν
  • Για μετακόμιση, πώληση ή ενοικίαση ακινήτου
  • Για λόγους φροντίδας παιδιού ή για να παραστούν σε κάποια γέννηση
  • Για να επισκεφθούν συγγενή ή στενό φίλο που πεθαίνει
  • Για να παραστούν σε κηδεία
  • Για να παντρευτούν ή να παραστούν στο γάμο στενού συγγενή
  • Για ιατρικό ραντεβού
  • Για να αποφύγουν κάποιον κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Το Λονδίνο φοβάται τα εισαγόμενα κρούσματα

Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί ποντάρουν πολλά στους Βρετανούς για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση από το Ηνωμένο Βασίλειο για ταξίδια στο εξωτερικό είναι εκρηκτική.

Επισήμως, η βρετανική κυβέρνηση αιτιολογεί το «μπλόκο» επικαλούμενη στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπήρξε μαζική εισαγωγή κρουσμάτων στην χώρα πέρσι, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό.

Επικαλείται επίσης επιστημονικές εισηγήσεις σύμφωνα με τις οποίες τώρα υπάρχει ο κίνδυνος οι Βρετανοί που επιστρέφουν να φέρουν μαζί τους στελέχη του κορωνοϊού που είναι ανθεκτικά στα εμβόλια που έχουν κάνει, θέτοντας σε κίνδυνο το στόχο της  επίτευξης της συλλογικής ανοσίας.

Πίσω από αυτή την επιχειρηματολογία ωστόσο, αναλυτές διακρίνουν και πολιτικούς λόγους τους οποίους συνδέουν με το Brexit και την ανοιχτή κόντρα Λονδίνου – Βρυξελλών.

Η κόντρα για το Brexit και οι συνέπειες για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα, εάν τελικά ισχύσει το μέτρο για τρεις μήνες, μπορεί να φέρει ανατροπή στον σχεδιασμό για άνοιγμα του τουρισμού για εμβολιασμένους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των Βρετανών, ακόμη και εντός του Απριλίου.

Πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δήλωνε στους Times ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να αρχίσει να υποδέχεται επισκέπτες από τη Βρετανία ακόμα και πριν από το προγραμματισμένο για τις 14 Μαΐου άνοιγμα της τουριστικής αγοράς.

«Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, χαιρόμαστε που μπορούμε να ανοίξουμε τα χέρια και τις πόρτες μας νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Αυτό είναι το σχέδιο που προσπαθούμε να πετύχουμε για κάποιες χώρες που έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμών», είχε πει ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού στη βρετανική εφημερίδα.

Ο Χάρης Θεοχάρης είχε αποκαλύψει στους Times ότι η κυβέρνηση προωθεί ένα «ένα πιλοτικό πρόγραμμα τουρισμού με λίγες χώρες» που προβλέπει υποδοχή επισκεπτών πριν από τις 14 Μαΐου, ώστε να δοκιμαστούν τα μέτρα στα σύνορα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα τουριστικά θέρετρα.

«Δεχόμαστε να ανοίξουμε νωρίτερα και δυνητικά να διορθώσουμε οποιαδήποτε θέματα ίσως προκύψουν, με χώρες που θεωρούνται ασφαλέστερες από άλλες. Το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στην κορυφή», σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, ενώ κατά τις πληροφορίες συνολικά εξετάζεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα 10 χώρες.