Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του κορωνοϊού σε 40.000 άτομα

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές ευρείας κλίμακας του πρώτου εμβολίου κατά του κορωνοϊού, «Sputnik V», το οποίο έχει ήδη εγκριθεί στη Ρωσία.

Σε αυτές θα συμμετάσχουν 40.000 άτομα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, Κιρίλ Ντμίτριεφ, το οποίο και χρηματοδοτεί την παρασκευή του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ντμίτριεφ, η Ρωσία προσκάλεσε μεγάλους δυτικούς οργανισμούς για διαβουλεύσεις σχετικές με τη διεξαγωγή των κλινικών αυτών δοκιμών, ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στις διεθνείς προδιαγραφές. Επεσήμανε δε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα, παράλληλα με την έναρξη των κλινικών δοκιμών, θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των Ρώσων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Όσοι  εμβολιάζονται, κατά τα λεγόμενά του, θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση ενώ αφού αυτό λάβει έγκριση, ο εμβολιασμός του πληθυσμού μπορεί να αρχίσει και θα ξεκινήσει στη Ρωσική Ομοσπονδία. Τόνισε δε ότι ο εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου όπως και γενικά του πληθυσμού θα γίνει σε εθελοντική βάση.

Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου Sputnik V σε άλλες χώρες (ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Φιλιππίνες, Ινδία ή Βραζιλία) υποστήριξε ότι θα αρχίσουν στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Προστασία από τον ιό για τουλάχιστον δύο χρόνια

Οι δημιουργοί του εμβολίου Sputnik V εκτιμούν ότι το εμβόλιο μπορεί να παρέχει προστασία από τον ιό για τουλάχιστον δύο χρόνια. Τη σχετική δήλωση έκανε σήμερα ο διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, οι επιστήμονες του οποίου συμμετείχαν στην παρασκευή του εν λόγω εμβολίου.

Δηλώσεις Α.Γκίντσμπουργκ κατά την διάρκεια on-line ενημέρωσης του για το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που εγκρίθηκε στον κόσμο με την ονομασία «Sputnik V»:

«Έχουμε κάθε λόγο να ισχυριστούμε ότι το εμβόλιο θα προστατεύει τον εμβολιασθέντα από τον Covid-19 τουλάχιστον για διάστημα δύο ετών και ενδεχομένως για μεγαλύτερο διάστημα»

Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι τα τελικά δεδομένα για το εμβόλιο θα γνωστοποιηθούν αφότου περάσει ένα χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρακολουθείται η δράση του εμβολίου.

Η Ρωσία στις 11 Αυγούστου ενέκρινε πρώτη στον κόσμο το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού Sputnik V, που φέρει συμβολικά την ονομασία Sputnik, καθώς ήταν ο πρώτος δορυφόρος που είχε εκτοξεύσει η Σοβιετική Ένωση στο Διάστημα. To εμβόλιο που είναι δημιούργημα του κέντρου Γκαμαλέι πέρασε τις κλινικές δοκιμές σε μια μικρή ομάδα εθελοντών στο διάστημα Ιουνίου –Ιουλίου. Στις 15 Αυγούστου το ρωσικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει η μαζική παραγωγή του εμβολίου.

Ρωσικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας: Δεν παρουσιάστηκε ούτε μία σοβαρή παρενέργεια

Ούτε μία σοβαρή παρενέργεια δεν παρουσιάσθηκε στους εθελοντές μετά τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου Sputnik V στις οποίες συμμετείχαν, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι και αρμόδιος για το επιστημονικό έργο αναπληρωματικό μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Ντενίς Λογκουνόφ.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Το εμβόλιο δοκιμάσθηκε σε υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 60 ετών και έδειξε ένα πολύ καλό προφίλ ασφαλείας. Δεν καταγράφηκε ούτε ένα περιστατικό σοβαρών παρενεργειών».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, οι πιο συχνές παρενέργειες που παρατηρήθηκαν μετά τον εμβολιασμό, ήταν πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, υποθερμία όχι όμως σε όλους τους εθελοντές και πονοκέφαλος. «Όλες αυτές οι ανεπιθύμητες εκφάνσεις θεωρήθηκαν ως μη σημαντικές» διευκρίνισε ο ίδιος.

Προσέθεσε δε ότι όπως και στις προκλινικές έρευνες οι επιστήμονες του κέντρου αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου με βάση την επαγωγή, έτσι και οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι στο 100% των εθελοντών δημιουργήθηκαν αντισώματα και μάλιστα σε υψηλή συσσώρευση, περισσότερα του 1 ανά 15.000 στο τεστ RBD- domain του κορονοϊού. Επίσης και σε ποσοστό 100% των εθελοντών διαμορφώνεται αντισώματα ουδέτερα του ιού.

Στις κλινικές δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν οι δύο μορφές του εμβολίου, σε υγρή μορφή και με τη μορφή χαπιού.Μάλιστα, κατά τα λεγόμενά του, δεν υπάρχουν αντενδείξεις ως προς την χρήση του εμβολίου για άτομα που είχαν ήδη προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

«Το εμβόλιο είναι πρωτίστως για άτομα, τα οποία δεν έχουν νοσήσει, αλλά από την άλλη δεν υπάρχουν οι οιοδήποτε περιορισμοί για άτομα που έχουν ήδη νοσήσει. Γνωρίζουμε ότι τα αντισώματα σε αυτούς που έχουν νοσήσει χάνονται πολύ γρήγορα, η ανοσία τους δεν είναι σταθερή και για αυτόν δεν βρίσκουμε τον λόγο να μην εμβολιασθούν τα άτομα αυτά» κατέληξε ο Λογκουνόφ.