Κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ θανάτων στην Βρετανία - Παγκόσμια ύφεση «άνευ προηγουμένου», βλέπει ο Π.Ο.Υ.

Συνολικά 569 άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία από κορωνοϊό, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των Αρχών.

Πρόκειται για το αρνητικό ρεκόρ θανάτων σε μία ημέρα, ενώ το σύνολο των νεκρών στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 2.921.

Στο μεταξύ, ξεπέρασαν τους 10.000 συνολικά οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ισπανία. Το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 950 θανάτους από τον κορωνοϊό και οι νεκροί έφτασαν τους 10.003 με εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι σύντομα θα ξεπεράσει την Ιταλία, αφού οι ημερήσια θάνατοι είναι όλο και πιο πολύ.

Πάνω από 900.000 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό καταγράφονται παγκοσμίως, εκ των οποίων 215.000 στις ΗΠΑ, όπου η ασθένεια COVID-19 εξαπλώνεται πλέον ταχύτερα απ’ ό,τι οπουδήποτε αλλού. Ελλείψει επαρκών δυνατοτήτων για την πραγματοποίηση εξετάσεων, οι αριθμοί αυτοί πιθανόν είναι πολύ κατώτεροι από την πραγματικότητα.

Παρά τα μέτρα περιορισμού που πλέον αφορούν σχεδόν τον έναν κάτοικο του πλανήτη στους δύο, οι απολογισμοί γίνονται ολοένα βαρύτεροι: 13.000 νεκροί στην Ιταλία, 9.000 στην Ισπανία, πάνω από 5.000 στις ΗΠΑ, 4.000 στη Γαλλία.  Το Ιράν ξεπέρασε χθες το φράγμα των 3.000 θανάτων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, που άργησε να πάρει το μέτρο της απομόνωσης των πολιτών, κατέγραψε 563 θανάτους μέσα σε μια μέρα, καθώς βιώνει την επιτάχυνση της πανδημίας που έχει στοιχίσει πλέον τη ζωή σε 2.000 ανθρώπους στη χώρα. Ανάμεσα στους ανθρώπους που μολύνθηκαν συγκαταλέγονται ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο πρίγκιπας διάδοχος Κάρολος.

Ο θάνατος ενός νεογέννητου στην πολιτεία Κονέτικατ, έπειτα από εκείνους ενός βρέφους εννιά μηνών στο Σικάγο κι ενός εφήβου 13 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή είδηση για πολλούς, καθώς τα παιδιά μέχρι τώρα θεωρείτο πως δεν κινδύνευαν τόσο. Η είδηση «σου ραγίζει την καρδιά», συνόψισε ο Νεντ Λαμόντ, ο κυβερνήτης αυτής της πολιτείας των βορειοανατολικών ΗΠΑ.

«Βαθιά ανήσυχος», ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους δεν μπόρεσε παρά να διαπιστώσει την «σχεδόν εκθετική αύξηση» του αριθμού των κρουσμάτων. «Πρέπει να δείξουμε ομοψυχία και να πολεμήσουμε αυτόν τον άγνωστο και επικίνδυνο ιό», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρότρυνε τη χώρα να «μπει σε κίνηση».

Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε τις προβλέψεις του: η ασθένεια COVID-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, θα στοιχίσει τη ζωή σε 100.000 ως 240.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, που έχουν γίνει πλέον, μετά την Ευρώπη, το νέο επίκεντρο της πανδημίας.

Ρωσική βοήθεια στις ΗΠΑ

Αλλά είναι οι ΗΠΑ, όπου το 85% των Αμερικανών έχει πλέον τεθεί σε κάποιο βαθμό υπό περιορισμό, όπου η πανδημία εξαπλώνεται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα και οι αρχές κάνουν πυρετωδώς προετοιμασίες.

Με πάνω από 1.900 νεκρούς, η πολιτεία της Νέας Υόρκης ενέτεινε τις προσπάθειές της, με τη δημιουργία νοσοκομείου εκστρατείας στο Σέντραλ Παρκ και με τη μετατροπή συνεδριακού κέντρου του Μανχάταν σε κέντρο νοσηλείας. Υλικό φθάνει από παντού, ακόμα κι από τη Ρωσία, που έστειλε χθες αεροπλάνο φορτωμένο ανθρωπιστική βοήθεια.

Ούτε ο αμερικανικός στρατός έχει μείνει αλώβητος: ο κορωνοϊός εξαπλώνεται πάνω στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στο νησί Γκουάμ, στον Ειρηνικό, και το πλήρωμά του άρχισε να απομακρύνεται κατεπειγόντως από το σκάφος.

Άλλα δύο πλοία, το κρουαζιερόπλοιο Zaandam και ακόμη ένα, το οποίο στάλθηκε να το βοηθήσει, το Rotterdam, συνεχίζουν να πλέουν χωρίς να ξέρουν ακόμα πού θα καταλήξουν, με το πρώτο να μεταφέρει τέσσερις νεκρούς και δεκάδες ανθρώπους που πιστεύεται ότι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου, ότι Καναδοί και Βρετανοί υπήκοοι πάνω στα πλοία θα επαναπατριστούν προσεχώς.

Ύφεση «άνευ προηγουμένου»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες υπογραμμίζει πως ο πλανήτης ζει «τη χειρότερη παγκόσμια κρίση αφότου ιδρύθηκε» ο οργανισμός, πριν από 75 χρόνια, επικαλούμενος «τον συνδυασμό μιας νόσου απειλητικής για όλον τον κόσμο και των οικονομικών επιπτώσεων, που οδηγεί σε μία ύφεση άνευ προηγουμένου στο πρόσφατο παρελθόν».

Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος «έλλειψης τροφίμων» στην παγκόσμια αγορά, λόγω των προβλημάτων τόσο στην παραγωγή, όσο και στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, προειδοποιούν εξάλλου οι υπηρεσίες του ΟΗΕ.