Σε ισχύ η εκεχειρία στην Ουκρανία μετά την τετραμερή υπογραφή συμφωνίας

Σε ισχύς η εκεχειρία στην Ουκρανία μετά την επίτευξη συμφωνίας, με την υπογραφή κειμένου μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Ουκρανού Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Μίνσκ της Λευκορωσίας που ξεκίνησαν την Τετάρτη, (11/02), διήρκεσαν μέχρι και την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου, αργά το μεσημέρι, όπου και τελικά ορίστηκε να εφαρμοστεί εκεχειρία από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, (14/02). Παράλληλα συμφώνησαν οι δύο πλευρές  να αποσύρουν το βαρύ οπλισμό τους από τις γραμμές του μετώπου, εντός 14 ημερών.

Ωστόσο παρά τη γενική συμφωνία των τεσσάρων πλευρών, το ζήτημα του Ντεμπάλτσεβε, μένει ανοιχτό, αν και συμφωνήθηκε εντός δύο εβδομάδων να υπάρξει απόσυρση των στρατευμάτων.

Στο κείμενο που υπογράφτηκε μετά τις συναντήσεις Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ και Ολάντ υπογραμμίζεται πως θα γίνει σεβαστή η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Οι δηλώσεις

Ο Ρώσος Πρόεδρος αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε: “Κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε στα κύρια ζητήματα”, προσθέτοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου. “Καταφέραμε να συμφωνήσουμε στα βασικά ζητήματα. Μεταξύ αυτών είναι και η αναθεώρηση του ουκρανικού Συντάγματος, η οποία πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών της ανατολικής Ουκρανίας”, θέση που έχει επαναλάβει αρκετές φορές κατά το παρελθόν ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε ελπιδοφόρα τη συμφωνία για εκεχειρία και απόσυρση του βαρέος οπλισμού. “Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά”, ενώ ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρ.Β.Στάινμαϊερ ανέφερε πως «σε πολλούς δεν θα είναι αρκετά τα όσα συμφωνήθηκαν, ούτε και για εμάς είναι, αλλά σε αυτά μπορούσαν να συμφωνήσουν οι πρόεδροι Ρωσίας και Ουκρανίας”.

Ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε πως πρόκειται για “συμφωνία για εκεχειρία και συμφωνία για πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Έστω κι αν ακόμη μένουν πολλά να γίνουν, η συμφωνία είναι πραγματική ευκαιρία αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης, και η ευρωπαϊκή πλευρά θα επιβλέπει την τήρηση της συμφωνίας”, είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

Τέλος ο Ουκρανός Πρόεδρος ανέφερε πως “η συμφωνία οραματίζεται ανάκτηση του ουκρανικού ελέγχου επί των συνόρων. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τέθηκαν αρκετά αιτήματα που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από το Κίεβο, ωστόσο με τη συμφωνία δεν παραχωρείται αυτονομία στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλο-ρώσοι, όπως και ότι η συμφωνία περιλαμβάνει αποχώρηση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την Ουκρανία”, κατέληξε ο Πέτρο Ποροσένκο.