Καταγγελία-σοκ από την HRW: Σουδανοί στρατιώτες βίασαν 221 γυναίκες σε τρεις ημέρες

Στρατιώτες του Σουδάν βίασαν τουλάχιστον  221 γυναίκες και κορίτσια στην επαρχία Νταρφούρ στα τέλη του περασμένου χρόνου, καταγγέλλει η αμερικανική ΜΚΟ Human Rights Watch, η οποία πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα μετά την παραδοχή εκ μέρους του ΟΗΕ ότι οι προσπάθειές του να ερευνήσει σχετικές καταγγελίες σε συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση «μπλοκαρίστηκαν» από τον καθεστώς του Χαρτούμ.

Η οργάνωση κάνει λόγο για δεκάδες ομαδικούς βιασμούς στο πλαίσιο «οργανωμένων επιθέσεων» επί τριημέρου στην πόλη Ταμπίτ της περιοχής του Νταρφούρ στο Σουδάν σημειώνοντας ότι οι πράξεις αυτές θα μπορούσαν να υπαχθούν στην κατηγορία του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.  Η Human Rights Watch γνωστοποίησε ότι ήρθε σε επαφή με 15 γυναίκες που επέζησαν της ατελείωτης αυτής φρίκης,  εκ των οποίων η μία υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας, και ότι διασταύρωσε τις καταθέσεις τους από 23 άλλες πηγές τις οποίες θεωρεί αξιόπιστες, και προσδιορίζει χρονικά τα τραγικά αυτά γεγονότα μεταξύ 30ης Οκτωβρίου και 1ης Νοεμβρίου. Υποστηρίζει επίσης ότι συγκέντρωσε τα ονόματα των 221 γυναικών – θυμάτων και πληροφορίες για αυτές.

Εκπρόσωπος του σουδανικού στρατού, ο Αλσουάρμι Χάλιντ, διέψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες αυτές ως «τερατώδη ψέμματα» με πολιτικό κίνητρο, καθώς σημείωσε ότι έχουν ως στόχο να ασκήσουν πίεση στο Σουδάν για να επιτρέψει παραμονή  της δύναμης του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης, της UNAMID, στην περιοχή του Νταρφούρ. Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένως καταγγείλει ότι και στο Νταρφούρ, όπως και σε πολλές άλλες γωνιές του κόσμου στο πλαίσιο συγκρούσεων, οι βιασμοί έχουν χρησιμοποιηθεί σαν πολεμικό όπλο.