Χωρίς συμφωνία η συνάντηση Πούτιν, Ολάντ και Μέρκελ για το Ουκρανικό ζήτημα

Η συνάντηση του ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον γάλλο Προέδρο Φρανσουά Ολάντ και την γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, με θέμα το νέο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία κράτησε πάνω από 6 ώρες.

Αν και συμφωνία με συγκεκριμένους όρους για την κατάπαυση του πυρός δεν υπήρξε, οι τρεις ηγέτες πρόκειται να προετοιμάσουν ένα μελλοντικό ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, αναφέρουν πηγές.

Σύμφωνα με πηγές του Κρεμλίνου, παρά τις πιέσεις των Ευρωπαίων ηγετών, στον ρώσο Πρόεδρο, “η θέση του Β. Πούτιν, έμεινε αμετακίνητη σε κάποιους όρους που ετέθησαν”, ωστόσο σημειώνουν πως την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν, ενδέχεται να βρεθεί η “χρυσή τομή”.

Από τη γαλλική προεδρεία ανακοινώθηκε πως οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές και ουσιαστικές, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας είχαν πάει την Πέμπτη στο Κίεβο για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στον ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις από Μέρκελ και Ολάντ, αλλά ο Ποροσένκο εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας πως το σχέδιο «επιτρέπει να ελπίζουμε σε κατάπαυση του πυρός».