Πάπας Φραγκίσκος: Αναίρεσε την απαγόρευση οσιοποίησης του Όσκαρ Ρομέρο

Με απόφαση του Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκου, αναιρέθηκε η απαγόρευση οσιοποίησης του πρώην Aρχιεπισκόπου του Σαν Σαλβαδόρ, του περίφημου Όσκαρ Ρομέρο, ο οποίος δολοφονήθηκε από ακροδεξιούς το 1980.

Όπως υποστηρίζει με δημοσίευμά του το BBC, ο Ποντίφικας απεφάνθη την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου πως ο Ρομέρο μαρτύρησε κατά τον θάνατό του, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την οσιοποίησή του.

Η Καθολική Εκκλησία δεν έχει κάνει ακόμα γνωστή την ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η ειδική τελετή.

Η οσιοποίηση του Ρομέρο έβρισκε για πολλά χρόνια εμπόδια από μέλη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που θεωρούν τον αρχιεπίσκοπο “φορέα μαρξιστικών απόψεων”, καθώς υπήρξε υποστηριχτής της “Θεολογίας της Απελευθέρωσης”.

“Η Θεολογία της Απελευθέρωσης”, είναι ένα είδος θεολογικού ρεύματος, το οποίο αναπτύχθηκε κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 μέσα στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Λατινικής Αμερικής και έχει εξελιχθεί σε διεθνές διαδογματικό κίνημα.

Ο όρος “Θεολογία της Απελευθέρωσης”, καθιερώθηκε από τον Περουβιανό ιερέα και θεολόγο Γκουστάβο Γκουτιέρες το 1971, ο οποίος έγραψε το ομώνυμο βιβλίο, έχοντας πολιτικές προεκτάσεις, καθώς όπως ανέφερε, η διδασκαλία του Ιησού Χριστού πρέπει να κινητοποιεί σε αγώνα για κοινωνική, οικονομική και πολιτική απελευθέρωση από την ανισότητα και την αδικία.

Από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες, που υπήρξαν υποστηρικτές της “Θεολογίας της Απελευθέρωσης”, ήταν ο Κολομβιανός ιερέας Καμίλο Τόρες που δολοφονήθηκε το 1966 από τον στρατό της Κολομβίας και ο αρχιεπίσκοπος του Ελ Σαλβαδόρ Όσκαρ Ρομέρο που δολοφονήθηκε το 1980 την ώρα της Θείας Λειτουργίας από ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση.