Δάκρυα χαράς: Διασώθηκαν τα παιδιά και ο προπονητής απ’ τη σπηλιά στην Ταϊλάνδη (βίντεο)

Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει το τέλος της επιχείρησης διάσωσης των παιδιών και του προπονητή τους από τη σπηλιά στην Ταϊλάνδη.

Οι διασώστες όταν βγάζουν τα παιδιά από τη σπηλιά, τους παρέχουν τις πρώτες βοήθειες και μετά μεταφέρονται στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το Reuters και το al jazeera, αυτόπτες μάρτυρες είδαν το ένατο παιδί να μεταφέρεται με φορείο έξω από το σπήλαιο. Λίγη ώρα μετά απεγκλωβίστηκε το 10ο το 11ο και το 12ο παιδί.

Τελευταίο έβγαλαν και τον προπονητή των παιδιών, ο οποίος ήταν εμφανώς καταβεβλημένος.

Πως είναι η υγεία των παιδιών

Τα οκτώ παιδιά που βγήκαν πρώτα από τη σπηλιά είναι καλά στην υγεία τους, τόσο από σωματική όσο και από ψυχολογική άποψη, δήλωσε στέλεχος του Υπουργείου Υγείας.

Άλλο στέλεχος του Υπουργείου, ωστόσο, τόνισε πως οι εξετάσεις αίματος στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν πως όλα έχουν συμπτώματα μόλυνσης, υποβάλλονται σε εξετάσεις και θα επιτραπεί στους γονείς τους να τα επισκεφθούν, αλλά όχι αμέσως.

Επίσης όλα τα παιδιά θα μείνουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση προληπτικά, μία εβδομάδα. Που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στη Μόσχα για τον τελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας την προσεχή Κυριακή (14.07.2018).

Λίγo μετά τις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε η τρίτη και τελευταία φάση της επιχείρησης προκειμένου οι δύτες και οι διασώστες να απεγκλωβίσουν τα 4 παιδιά και του προπονητή τους από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη.

Σύμφωνα με το cnn, αξιωματικός του Ναυτικού της Ταϊλάνδης δήλωσε: “Ελπίζουμε ότι σήμερα θα τελειώσουμε γρηγορότερα από ό,τι τις προηγούμενες φορές ή ότι θα τα καταφέρουμε στον ίδιο χρόνο”, εκτιμώντας πως η επιχείρηση ίσως ολοκληρωθεί μέσα στην ημέρα.

Η έναρξη της τρίτης φάσης της επιχείρησης σημαίνει ότι η βροχή που έπεφτε τις προηγούμενες ώρες δεν επηρέασε σε τόσο μεγάλο βαθμό τις συνθήκες μέσα στο σπήλαιο ώστε να καταστήσουν απαγορευτική τη διάσωση των εναπομείναντων πέντε εγκλωβισμένων.

Να θυμίσουμε ότι οκτώ από τα παιδιά διασώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που διεξήχθησαν Κυριακή και Δευτέρα, αλλά απομένουν ακόμα 5 άτομα προκειμένου η διάσωση να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Τα οκτώ αγόρια που έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από το σπήλαιο νοσηλεύονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο νοσοκομείο της Τσιάνγκ Ράι και οι γιατροί δηλώνουν ότι είναι καλά στην υγεία τους, χωρίς πυρετό και σε πλήρη διαύγεια.

Ένα από τα οκτώ παιδιά παρουσίαζε φλεγμονή στους πνεύμονες, ενώ άλλο ένα είχε χαμηλό καρδιακό ρυθμό, ωστόσο και τα δύο παρουσιάζουν βελτίωση.

Οι οικογένειες των τεσσάρων παιδιών που διασώθηκαν πρώτα, κατάφεραν να δουν τα παιδιά τους από ένα παράθυρο του νοσοκομείου.

Όλα τα παιδιά βρίσκονται σε καραντίνα προκειμένου να αποφύγουν μολύνσεις, και θα μείνουν στο νοσοκομείο για τουλάχιστον επτά ημέρες. Όπως εξήγησαν οι γιατροί, φορούν γυαλιά ηλίου ως προληπτικό μέτρο δεδομένου ότι βρίσκονταν κάτω από τη γη για αρκετές ημέρες.

Πιθανώς σήμερα δουν τα παιδιά τους και οι υπόλοιποι γονείς.

Σύμφωνα πληροφορίες τα παιδιά που έχουν διασωθεί είναι ηλικίας 12 έως 16 ετών που σημαίνει ότι ανάμεσα στα τέσσερα παιδιά που παραμένουν στο σπήλαιο είναι και το νεαρότερο μέλος της ομάδας των 12, ο 11χρονος Chanin Wiboonrungrueng.

Ο μικρός που έχει το παρατσούκλι Τιτάνας, παίζει στη θέση του επιθετικού στην ομάδα των Wild Boars. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο πριν από πέντε χρόνια ενώ στην ομάδα των Wild Boars βρέθηκε πριν από τρια χρόνια.