Ο Μ.Γκορμπατσόφ: ένας νέος "Ψυχρός Πόλεμος" έχει κηρυχθεί, ίσως εξελιχθεί σε ένοπλο!

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δήλωσε πως “έχει κηρυχθεί ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος”, μεταξύ των Ρώσων και των Αμερικανών, ο οποίος “μπορεί να εξελιχθεί σε ένοπλη σύγκρουση”.

Ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989, προειδοποιεί με τις δηλώσεις του πως το κλίμα μεταξύ των δύο χώρων δεν θα εξελιχθεί καλά, ειδικά αν οι Αμερικανοί πάρουν το ρίσκο ενός ένοπλου πολέμου.

“Δεν ακούμε παρά να μιλούν για κυρώσεις της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας. Έχουν χάσει το μυαλό τους; Η Αμερική έχει χαθεί στα βάθη της ζούγκλας και παρασύρει και εμάς. Και, για να μιλήσουμε ειλικρινά, η Αμερική μας παρασύρει σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο προσπαθώντας ανοικτά να ακολουθήσει την λαμπρή ιδέα που την θέλει πάντα να θριαμβεύει”, πρόσθεσε ο 83χρονος πρώην ηγέτης, “πατέρας” της Περεστρόικας.

“Που θα μας οδηγήσει αυτό; Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει ήδη κηρυχθεί. Και μετά; Δεν είμαι σε θέση να πω με βεβαιότητα ότι ο Ψυχρός Πόλεμος δεν θα εξελιχθεί σε έναν πραγματικό πόλεμο. Φοβάμαι μήπως οι Αμερικανοί πάρουν το ρίσκο”.

Οι δηλώσεις αυτές του Γκορμπατσόφ, έρχονται εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ρώσων και Δυτικών μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.