«Εμφύλιος» στα Σκόπια: Νέα επίθεση Ιβανόφ σε Ζάεφ

Την έντονη διαφωνία του με τις κινήσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία, εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας, Γκεόργκι Ιβάνοφ.

Ο σκοπιανός πρόεδρος άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ για τις χθεσινές του δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η πιθανή απόρριψη της συμφωνίας με την Ελλάδα θα έθετε σε κίνδυνο τις προοπτικές της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Σε ανακοίνωσή της η Προεδρία της ΠΓΔΜ, αναφέρει ότι «είναι μια απέλπιδα προσπάθεια χειραγώγησης του κοινού και υποκίνησης των “Μακεδόνων” πολιτών μετά από πιθανή ψηφοφορία με δημοψήφισμα».

«Οι στρατηγικές δεσμεύσεις της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ είναι σαφώς καθορισμένες και δεν μπορούν να μεταβληθούν. Η διατήρηση του συνταγματικού ονόματος (σ.σ.: “Δημοκρατία της Μακεδονίας”) και η εξεύρεση λύσης που δεν θα προκαλέσει αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας δεν στρέφονται καθόλου κατά της ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «τα σημαντικά ζητήματα δεν μπορούν να λύνονται από το τηλέφωνο και ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως μια προσωπική συμφωνία ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς».

Τι απαντά ο Ζόραν Ζάεφ

Ο Ζόραν Ζάεφ απάντησε στον Σκοπιανό πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ από το φόρουμ που διεξάγεται στα Σκόπια.

«Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούμε τους πολίτες και πρέπει να οικοδομήσουμε μια συνεργασία για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν συμβεί αυτό, πιστεύω ότι μέσα από συναντήσεις και συζητήσεις μπορούμε να βρούμε μια λύση. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι προοπτικές αν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, γνωρίζουμε ότι μόλις βρεθεί λύση θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ και θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας μας με την ΕΕ», πρόσθεσε.

«Θα κάνω τα πάντα για να συνάψω μια συμφωνία με την Ελλάδα που θα είναι αξιοπρεπής για τη “Μακεδονία”, που θα διατηρήσει την ταυτότητά μας και θα προστατέψει τα συμφέροντα των πολιτών της χώρας, δίνοντάς τους παράλληλα μια ευρωατλαντική προοπτική», συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ.

Καταλήγοντας τόνισε ότι «είναι σημαντικό για τους πολίτες να αποφασίσουν σε ένα δημοψήφισμα για το θέμα, και προς αυτή την κατεύθυνση καλώ όλους τους πολιτικούς παράγοντες να είναι προσεκτικοί και να βοηθήσουν τους πολίτες να αποφασίσουν με δημοκρατικό τρόπο».