Επιβράδυνση για την αμερικανική οικονομία το α΄ τρίμηνο του 2018

Με ρυθμό ανάπτυξης 2,3% αναπτύχθηκε το αμερικανικό ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της προκαταρκτικής έκθεσης του Υπουργείου Εμπορίου της χώρας, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Πρόκειται για ρυθμό ανάπτυξης που σημειώνει επιβράδυνση συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2017, όταν το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφωνόταν στο 2,9%.

Η επιβράδυνση αποδίδεται στην αδύναμη εικόνα των καταναλωτικών δαπανών (οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα της εγχώριας οικονομίας) που παρουσίασαν τη μικρότερη αύξηση εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια.

Εν μέσω της κλιμάκωσης των διεθνών αντιπαραθέσεων που έχουν οι ΗΠΑ αναφορικά με την εμπορική πολιτική της, οι οικονομολόγοι είχαν θέσει τον πήχη ακόμη χαμηλότερα και συγκεκριμένα στο 2%, σύμφωνα με έρευνα της FactSet.

Παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης, οι οικονομολόγοι εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι σχετικά με το ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται στο 4,1% και είναι το χαμηλότερο εδώ και 18 χρόνια, κάτι ωστόσο που προβληματίζει εντόνως την FED.

Αναλυτές της Morgan Stanley εκφράζουν επίσης την αισιοδοξία τους σε ερευνητική έκθεση λέγοντας πως δεν βλέπουν κάποιο απειλητικό σημάδι πίσω από το ποσοστό επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας. Απεναντίας αναμένουν αύξηση του ποσοστού, κάτι λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, κατά το επόμενο τρίμηνο.

Εν κατακλείδι, ο ρυθμός ανάπτυξης παρουσιάζεται σταθερός, αν και πολύ μικρότερος των προεκλογικών υποσχέσεων του Ντόναλντ Τραμπ για 4%.