Σκληρή απάντηση του Μανουέλ Βαλς στον Νικολά Σαρκοζί για τον όρο "απαρτχάιντ"

Ο Μανουέλ Βαλς, απάντησε στον Νικολά Σαρκοζί, για τις επικρίσεις του δεύτερου όσον αφορά τον όρο “απαρτχάιντ” που χρησιμοποίησε για τα προάστια του Παρισιού.

“Σε τέτοιες στιγμές, όλος ο κόσμος θα περίμενε από τους υπεύθυνους πολιτικούς, αυτούς που κυβερνούν σήμερα και αυτούς που κυβέρνησαν χθες, να είναι μεγάλοι και όχι μικροί και να στέκονται στο ύψος των απαιτήσεων των Γάλλων”, είπε ο Βαλς.

“Δεν έχουν σημασία οι λέξεις, χρησιμοποιώ τις ίδιες εδώ και 10 χρόνια, διότι περιγράφουν την πραγματικότητα” διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός.

Και προσέθεσε πως “το λάθος είναι να μην έχεις το θάρρος να αναφέρεσαι με το όνομά τους στις καταστάσεις αυτές”.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Σαρκοζί ότι προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαλύσει το ενωτικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα μετά τις επιθέσεις της 11ης Ιανουαρίου.

Ο Μ.Βάλς πρότεινε την εφαρμογή «μιας πληθυσμιακής πολιτικής» στα προάστια των μεγάλων πόλεων της Γαλλίας: “Πληθυσμιακή πολιτική, όχι μόνο στεγαστική και οικιστική πολιτική. Πληθυσμιακή πολιτική προκειμένου να καταπολεμήσουμε τη γκετοποίηση, τον διαχωρισμό.

Δεν αντέχω, ως Δημοκράτης, να αντικρίζω αυτόν τον περιορισμό, αυτήν την υποβάθμιση που επικρατεί σε ορισμένες από τις συνοικίες αυτές, όπου στα σχολεία δεν συναντάμε παρά μαθητές που προέρχονται από φτωχές οικογένειες, συνήθως μονογονεϊκές,  που προέρχονται μόνο από οικογένειες μεταναστών, της ίδιας κουλτούρας και της ίδιας θρησκείας”.