Αυστριακός ΥΠ.ΕΞ: "Είναι απολύτως ακατανόητο, ότι δεν υπάρχει πρόοδος για την ονομασία της ΠΓΔΜ"

Ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, χαρακτήρισε “απολύτως ακατανόητο, ότι δεν υπάρχει πρόοδος στη διένεξη για την ονομασία της ΠΓΔΜ”, σύμφωνα με την εφημερίδα Ντι Πρέσε που επικαλείται τις σχετικές δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ζητήσει τον περασμένο Οκτώβριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,  “να άρει, επιτέλους, το συνεχιζόμενο μπλοκάρισμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα, εξαιτίας της άλυτης διένεξης με την Ελλάδα για την ονομασία”.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, “θα πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση στην Ευρώπη, ότι αυτή η διένεξη προκαλεί μόνον ζημία, τη στιγμή που υπάρχουν πολύ σημαντικότερα θέματα που αφορούν άμεσα τη ζωή των ανθρώπων, όπως η οικονομία και η δημιουργία θέσεων εργασίας”.

“Παρά το μπλοκάρισμα με τη διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα, η Μακεδονία μπορεί να εφαρμόσει ήδη τώρα σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, γράφει η εφημερίδα.

Η Ντι Πρέσε,  υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με δικά της στοιχεία, έχει δαπανήσει 200 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο του εγχειρήματος “Σκόπια 2014”.

Ένα πρόγραμμα, που “ρίχνει περαιτέρω λάδι στη φωτιά στη διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα”, αφού ο πρόεδρος Νίκολα Γκρούεφσκι, έχει αντιγράψει το αρχαίο ελληνικό στιλ, με αγάλματα και νέα κτίρια νεοκλασικού ρυθμού, σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα Σκόπια έχουν ξοδέψει διπλάσιο ποσό για να καταφέρει ο Γκρούεφσκι, να δημιουργήσει και τοποθετήσει τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή του πατέρα του Φιλίππου της Μακεδονίας, προκειμένου οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ να παρουσιάζονται ως απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων.