Αλεξάντερ Βούτσιτς: Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία μπορούν να είναι επωφελείς για την ΕΕ

Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, μιλώντας στην ελβετική εφημερίδα Μπλικ, υπογράμμισε πως “η Σερβία δεν είναι μαριονέτα κανενός”, και πως είναι εφικτό να καλλιεργεί η χώρα του φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Δεν είμαστε μαριονέτα της Ρωσίας, δεν είμαστε κανενός μαριονέτα. Είπα, παρουσία του Προέδρου της Ρωσίας, ότι θέλουμε να ενταχθούμε στην Ε.Ε.. Έχουμε στενές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά στόχος μας είναι η ΕΕ”.

Όσον αφορά στο τι μπορεί να προσφέρει η Σερβία ως προεδρεύουσα στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο κ. Βούτσιτς είπε ότι μπορεί να βοηθήσει τη Δύση, αλλά επιθυμεί να παραμείνει ουδέτερη.

Για το θέμα της Ουκρανίας ο Α.Βούτσις εκτίμησε πως η διαμάχη αυτή είναι επιζήμια και για τις δύο χώρες εξίσου, αλλά επηρεάζει και την υπόλοιπη Ευρώπη. “Εμείς είμαστε μικρή χώρα. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για την ειρήνη”, επισήμανε.

Στο ερώτημα κατά πόσο μπορεί η Σερβία να είναι τόσο κοντά στη Ρωσία και να παραμένει ουδέτερη, ο Α.Βούσιτς, είπε: “οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι ιστορικές και ότι αυτό μπορεί να είναι πολύ επωφελές για την Ε.Ε. στην προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης”.