Βρετανία: Εκ νέου αναβολή της έκθεσης της Επιτροπής για το ρόλο της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ

Εκ νέου πήρε αναβολή της έκθεσης της επιτροπής Τσίλκοτ, (The Iraq Inquiry), για το ρόλο της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ, προκαλώντας έντονες ανησυχίες για συγκάλυψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση ενδέχεται να δημοσιευθεί πριν τις εκλογές του Μαΐου.

Η αναβολή αυτή, “εκνεύρισε” τους συγγενείς των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ, οι οποίοι θεωρούν πως ο Τόνι Μπλερ είπε εν γνώσει του ψέματα το 2003, ώστε να υπερψηφιστεί η πρότασή του να πάει η χώρα σε πόλεμο και πως οι συνεχείς αναβολές δείχνουν πως γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης.

“Είμαι απογοητευμένος, για να είμαι ειλικρινής είναι ντροπή, γιατί υπάρχουν πολλές οικογένειες, οικογένειες πεσόντων που περιμένουν αυτήν την έκθεση. Αποτελεί ένα μέρος του επιλόγου που χρειαζόμαστε”, δήλωσε ο πατέρας ενός στρατιώτη.

“Με όλες τις μητέρες που έχω μιλήσει, όλες πιστεύουμε ότι πρόκειται για συγκάλυψη. Έχουν όλα τα έγγραφα, όλα είναι μπροστά τους και τους έχει πάρει πολύ χρόνο. Κάνει τους πολίτες να σκέφτονται τι ακριβώς κρύβουν; Τι κρατούν κρυφό από το λαό και τις οικογένειες”, ανέφερε η μητέρα ενός άλλου στρατιώτη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο Ιράκ έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 170 Βρετανοί στρατιώτες, (άνδρες και γυναίκες).