HRW: Σε έκθεσή της καταγγέλει αστυνομική βία κατά μεταναστών στη Γαλλία

H Μη Κυβερνητική Οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) καταγγέλλει σε έκθεσή της περιστατικά κακοποιήσεων και εκβιασμών που διέπραξαν αστυνομικοί στο Καλέ της βόρειας Γαλλίας εναντίον μεταναστών.

Η HRW επιβεβαιώνει πως: “Οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες που ζουν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην πόλη Καλέ πέφτουν θύματα κακοποιήσεων και εκβιασμών από στελέχη της γαλλικής αστυνομίας”.

Η έκθεση βασίζεται στις συνεντεύξεις που πήρε η οργάνωση από 44 μετανάστες και αιτούντες άσυλο, περιλαμβανομένων τριών παιδιών, το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2014.

“Δεκαεννέα άνθρωποι, περιλαμβανομένων δύο παιδιών, δήλωσαν ότι υπήρξαν θύματα κακομεταχείρισης από την αστυνομία τουλάχιστον μία φορά, κυρίως ξυλοδαρμών. Οκτώ υπέστησαν κατάγματα ή άλλα εμφανή τραύματα, τα οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τα προκάλεσε η αστυνομία. Είκοσι ένας, περιλαμβανομένων δύο παιδιών, αποκάλυψαν ότι αστυνομικοί εκτόξευσαν εναντίον τους δακρυγόνα”, τονίζει η HRW.

Απαντώντας σε αυτήν την έκθεση, ο Υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ εκφράζει τη δυσφορία του, καθώς αμφισβητεί την έκθεση λέγοντας πως “η οργάνωση Human Rights Watch δεν έκανε το παραμικρό, προκειμένου να επαληθεύσει τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας για τις οποίες κάνει λόγο”.

Παράλληλα, καλεί την οργάνωση να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία, και ειδικότερα να επικοινωνήσει με τις αρχές, τις οποίες κατηγορεί και “να ζητήσει να σχολιάσουν αξιωματικοί της αστυνομίας επί συγκεκριμένων γεγονότων, ή να προσφύγει στις αρμόδιες υπηρεσίες”.