Επιπλέον αποζημιώσεις απαιτεί η Ρωσία από τη Γαλλία για το ελικοπτεροφόρο Mistral

Η Ρωσία απαιτεί επιπλέον αποζημίωση από τη Γαλλία για την καθυστέρηση παράδοσης του πολεμικού ελικοπτεροφόρου τύπου Mistral “Βλαδιβοστόκ”.

Τα πλοία διαθέτουν δυνατότητες μεταφοράς 16 ελικοπτέρων, 70 τεθωρακισμένων οχημάτων και 450 στρατιωτών και επρόκειτο να ενισχύσουν το ρωσικό στόλο του Ειρηνικού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, υψηλόβαθμη ρωσική στρατιωτική πηγή, φέρετε αν δήλωσε: “Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης του 2011, το πολεμικό ελικοπτεροφόρο πλοίο κλάσης Mistral “Βλαδιβοστόκ” επρόκειτο να παραδοθεί από τη Γαλλία προς την Ρωσικό Ναυτικό το περασμένο φθινόπωρο.

Η σύμβαση προβλέπει περιθώριο καθυστέρησης έως και τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι τέλος του Ιανουαρίου, για τεχνικούς λόγους. Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται καταβολή αποζημίωσης από τη Γαλλία και για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση, εκτός και εάν δοθούν επίσημης εξηγήσεις σχετικά με την τελική προοπτική παράδοσης του πολεμικού πλοίου.

Επιπλέον, η Ρωσία έχει το δικαίωμα να καταθέσει αγωγή σε διεθνές δικαστήριο για να ζητήσει αποζημίωση για τις ζημίες λόγω της καθυστέρησης, καθώς η επίκληση πολιτικών λόγων δεν προβλέπεται από το συμβόλαιο και δεν συνηγορούν λόγο ακύρωσης της παράδοσης”, σχολίασε, ενώ, παράλληλα, ο αξιωματούχος υπενθυμίζει πως “οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία δεν περιέχουν συμβόλαια και συμφωνίες παρελθόντων ετών, και μάλιστα όταν έχει καταβληθεί και προκαταβολή”.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Μόσχα βρίσκεται σε αναμονή για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων της, μετά την ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στις 25 Νοεμβρίου για «αναβολή επ’ αόριστον» της παράδοσης του πολυσυζητημένου γαλλικού Mistral.

Η Ρωσία που έχει αποστείλει από τις 14 Ιανουαρίου αίτημα στο γαλλικό υπουργείο Άμυνας για επίσημες εξηγήσεις, δεν έχει λάβει απάντηση, και ενημερώνει πως θα προχωρήσει στην ακύρωση της σύμβασης παράδοσης των γαλλικών πολεμικών ελικοπτεροφόρων πλοίων Mistral, καθώς το Παρίσι δεν είναι συνεπές στις δεσμεύσεις του συμβολαίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η άρνηση της Γαλλίας να παραδώσει τα Mistral θα κοστίσουν στη γαλλική κυβέρνηση περίπου 3 δισ. ευρώ, ποσό που αφορά στην επιστροφή των 1,2 δισ. της αρχικής σύμβασης και αποζημίωση της τάξης των 800 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα πλοία.