Έφυγε από τη ζωή ο καρδινάλιος που ενεπλάκη σε μεγάλο σκάνδαλο παιδεραστίας

Σε ηλικία 86 ετών απεβίωσε ο καρδινάλιος Μπέρναρντ Λο, ο οποίος έπασχε από μακροχρόνια ασθένεια, όπως ανακοίνωσε η Αγία Έδρα.

Συγκεκριμένα το 2002 είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από τη θέση του αρχιεπισκόπου της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Βοστόνης, λόγω του σκανδάλου που είχε ξεσπάσει για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς. Ο καρδινάλιος τελικά εγκατέλειψε την αρχιεπισκοπή της Βοστόνης και εγκαταστάθηκε στη Ρώμη.

Σύμφωνα με μια έρευνα που έκαναν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Boston Globe αποκάλυψαν ότι η τοπική καθολική εκκλησία με επικεφαλής τον καρδινάλιο Λο  για δεκαετίες απέκρυπτε τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών από περίπου 90 ιερείς στη Βοστόνη αλλά και στα περίχωρα. Για τα συγκεκριμένα άρθρα τους οι δημοσιογράφοι κέρδισαν το βραβείο Πούλιτζερ και μάλιστα πολλά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης κατέφυγαν σε καταγγελίες ενάντια των ιερέων. Επιπλέον, στο θέμα αναφερόταν και η ταινία “Spotlight”, που κέρδισε το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 2016, δίνοντας φωνή στα θύματα.

Με βάση την έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης της Πολιτείας της Μασαχουσέτης. η αρχιεπισκοπή της Βοστόνης μετρά περισσότερους από δύο εκατομμύρια πιστούς, ενώ τα ανήλικα θύματα των σεξουαλικών κακοποιήσεων είναι περισσότερα από 1.000 από 237 ιερείς σε διάστημα 60 ετών.