Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε την Παρασκευή πως είναι έτοιμη να ξεκινήσει την δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, ο γύρος αυτός παρουσιάζει αρκετά μεγαλύτερη δυσκολία συγκριτικά με τον πρώτο ενώ, στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι οικονομικοί αναλυτές που εκτιμούν πως θα είναι αρκετά δύσκολο η Βρετανία να μπορέσει να επιτύχει μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση προτού η ίδια πάψει και, επισήμως, να είναι κράτος-μέλος της.
Οι λόγοι, όπως τους παρουσιάζει το CNN International, είναι τρεις:
1. Η Βρετανία χρειάζεται ακόμα να προσδιορίσει τι ακριβώς σημαίνει το Brexit
Η Βρετανία ακόμα δεν έχει αποσαφηνίσει τι είδους σχέση θέλει να έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία και αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά των εξαγωγών της, μόλις θα αποχωρήσει.
Μπορεί η ίδια η πρωθυπουργός της, Theresa May, να έχει δηλώσει πως το Ηνωμένο Βασίλειο, θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την τελωνειακή ένωση την 29η Μαρτίου του 2019 ωστόσο, πέρα από αυτές τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί, πολύ λίγα έχουν ειπωθεί.
Επίσης, η Βρετανία θα πρέπει να αποφασίσει εάν επιθυμεί να διαπραγματεύεται ώστε να συνεχίσει να έχει εύκολη πρόσβαση στις Ευρωπαϊκές αγορές ή θα αποδεχθεί τα εμπόδια ως προς τις συναλλαγές εμπορίου ως αποτέλεσμα του Brexit.
Και τα δύο σενάρια εμπεριέχουν ρίσκο και οι συνέπειες τους είναι πιθανό να προκαλέσουν εκνευρισμό σε μέλη του κόμματος των συντηρητικών οι οποίοι θα έχουν διαφορετική άποψη από την συμφωνία που τελικώς θα επιτευχθεί.
Ο καθορισμός του συγκεκριμένου πλάνου δράσης γίνεται ακόμα πιο δύσκολος για την Theresa May, καθώς, μέσα στο υπουργικό της συμβούλιο, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το ποιο θα πρέπει να είναι “το τέλος” της σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και απαιτείται περισσότερος χρόνος ώστε να συζητηθεί το ζήτημα με κάθε λεπτομέρεια.
Από την μεριά της η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάλεσε την Βρετανία να “παράσχει μεγαλύτερη σαφήνεια της θέσης που έχει ως προς την μεταξύ τους σχέση”.
2. Οι εμπορικές συζητήσεις δεν θα ξεκινήσουν μέχρι και τον Μάρτιο του 2018
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανακοίνωση της Παρασκευής ξεκαθάρισε επίσης πως δεν θα οριστικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με μία μελλοντική εμπορική συμφωνία της με την Βρετανία μέχρι τον Μάρτιο.Ωστόσο, αυτό αφήνει πολύ λίγο χρόνο για συζητήσεις.
Η συμφωνία που θα διευθετήσει το μεταξύ τους “διαζύγιο”, καθώς, επίσης, και το πλαίσιο για το μελλοντικό εμπόριο, την ασφάλεια και τις υπόλοιπες σχέσεις τους χρειάζεται να υπάρχει ως σχεδιάγραμμα μέχρι τον Οκτώβριο ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην Ευρωπαϊκή Ένωση να το επικυρώσει πριν ο χρόνος του Brexit εξαντληθεί.
Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί ως προς την επίτευξη συμφωνίας είναι πως οι νομοθέτες του Ηνωμένου Βασιλείου απαιτούν την ψήφιση της συμφωνηθείσας συμφωνίας προτού αυτή ισχύσει.
Μπορεί όμως μία σημαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου να είναι προϊόν διαπραγματεύσεων μόνο οκτώ μηνών; Οι ειδικοί απαντούν πως αυτό συνορεύει με τα όρια του απίθανου.
3. Οι εμπορικές συμφωνίες είναι πολύ σκληρές
Οι συζητήσεις περί εμπορίου είναι δύσκολες στην καλύτερη των περιπτώσεων, και εμπεριστατωμένες συμφωνίες χρειάζονται χρόνια διαβουλεύσεων. Είναι αξιοσημείωτο, πως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά, ήταν αποτέλεσμα επταετούς διαπραγματεύσεων.
Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα ως προς μία επιτυχημένη και έγκαιρη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πως τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαφορετικές προτεραιότητες όταν η συζήτηση έχει να κάνει με το εμπόριο, και θα έχουν να αντιμετωπίσουν έντονες αντιδράσεις από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις επιχειρήσεις των χωρών τους εάν τα συμφέροντά αυτών δεν προστατεύονται.
“Δεν έχω καμία αμφιβολία πως το αληθινό τεστ για την ενότητά μας θα είναι ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων σχετικά με το Brexit” ανέφερε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.
Η Βρετανία έχει τις δικές της προτεραιότητες: θα προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει τα εμπόδια στο εμπόριο ιδιαίτερα στους κύριους τομείς της οικονομίας της, όπως για παράδειγμα οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η αυτοκινητοβιομηχανία και η αεροναυπηγική.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αφήσει να εννοηθεί πως είναι διατεθειμένη να δημιουργήσει μία συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο παρόμοια με αυτή που υπάρχει με τον Καναδά. Μάλιστα, ο Βρετανός πολιτικός Davis Michael Davis που προέρχεται από το κόμμα της May δηλώνει ακόμα πιο φιλόδοξος λέγοντας χαρακτηριστικά πως επιδιώκει μία συμφωνία ακόμα καλύτερη από αυτή του Καναδά.
Δεδομένης της μικρής πιθανότητας να υπάρξει μία εμπορική συμφωνία έως και τον Μάρτιο του 2019, η Βρετανία θα χρειαστεί μία περίοδο προσαρμογής μετά το Brexit που θα διασφαλίζει πως οι επιχειρήσεις της να πρέπει θα πρέπει να προσαρμοστούν σε νέους κανόνες και νομοθεσία δύο φορές, μία πριν και μία μετά την εμπορική συμφωνία.
Η May ζήτησε η “περίοδος προσαρμογής” να είναι τα δύο έτη, αλλά πολλές επιχειρήσεις ζητούν αυτή να είναι τουλάχιστον τρία.
Η Ευρώπη είναι έτοιμη να συζητήσει την μετάβαση, μόνο, και εφόσον, η Βρετανία είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί όλη την Ευρωπαϊκή νομοθεσία- συμπεριλαμβανομένου των νέων νόμων που θα περάσουν εκείνη την περίοδο-καθώς και την νομοθετική εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εννοείται πως η Βρετανία δεν θα έχει λόγο σε κανέναν από τους νέους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.