Υψίπεδα του Γκολάν: Μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ, κυανόκρανοι, που υπηρετούν στα Υψίπεδα του Γκολάν, κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Ισραήλ, είδαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη να φθάνουν στην περιοχή προερχόμενα από την ισραηλινή πλευρά πριν από αλλά και αμέσως μετά την επιδρομή, η οποία σκότωσε στελέχη της Χεζμπολάχ.

Ο Χακ ερωτώμενος εάν η αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ, η UNDOF, είδε κάτι. Απάντησε πως άνδρες της αποστολής “παρατήρησαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (unmanned aerial vehicles, UAVs) να πετούν από την πλευρά Άλφα και να περνούν τη γραμμή της εκεχειρίας”.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι άνδρες της UNDOF είδαν τα μη επανδρωμένα να κινούνται προς τη θέση 30 των Ηνωμένων Εθνών και κατόπιν έχασαν τα ίχνη τους.

Μια ώρα αργότερα, πρόσθεσε ο Χακ, οι κυανόκρανοι είδαν καπνό να υψώνεται από τη γενική περιοχή της θέσης 30, αλλά δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν την προέλευση του.

“Ακολούθως τα μέλη της UNDOF παρατήρησαν UAVs να πετούν από τη γενική περιοχή της θέσης 30 και πάνω από τη Τζαμπάτα να διέρχονται από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Το περιστατικό αυτό αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας του 1974 για την απεμπλοκή μεταξύ των ισραηλινών και των συριακών δυνάμεων.

Καταδικάζουμε όλες τις παραβιάσεις”, και πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ κάλεσε όλες τις πλευρές να απόσχουν από ενέργειες που θα μπορούν να επιδεινώσουν την ήδη τεταμένη κατάσταση.

Ωστόσο ο Φαρχάν Χακ, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το αν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτελούσαν αποστολή συλλογής πληροφοριών ή έφεραν οπλισμό, αλλά ούτε αν ήταν ισραηλινά.