ΕΕ: Δεν θα υπάρξει άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Παρά τις συμφιλιωτικές προτάσεις, τις οποίες έκανε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκριναν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς λόγοι να αρθούν οι κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, διότι όπως υποστήριξαν, η βία στην Ουκρανία κλιμακώθηκε εκ νέου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε: “Υπό το φως των τρεχόντων γεγονότων στην ανατολική Ουκρανία, ουδείς πρότεινε τη χαλάρωση των κυρώσεων”.

“Δεν νομίζω ότι είμαστε εμείς που θα έπρεπε να σκεφτόμαστε πώς να αναθερμάνουμε τη σχέση. Η Ρωσία θα έπρεπε να σκέφτεται πώς να αναθερμάνει τη σχέση της με την ΕΕ”, δήλωσε ο Λιθουανός ΥΠΕΞ Λίνας Λινκέβιτσους.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας είπε: “Το θέμα δεν είναι η όξυνση ή η άμβλυνση των κυρώσεων, το θέμα είναι να απομακρυνθούμε από την αντίδραση και μόνο… νομίζω πως είναι λαθεμένο απλά να αντιδρούμε”.

Στο Twitter ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις, Φίλιπ Χάμοντ, έγραψε: “Οι ΥΠΕΞ είναι σύμφωνοι στο ότι πρέπει να διατηρηθεί η πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία ωσότου συμβάλει να επανέλθει η ειρήνη στην Ουκρανία”.

Ο δανός ΥΠΕΞ Μάρτιν Λίντεγκορντ δήλωσε ότι: “δεν είναι ώρα να αρθούν κυρώσεις ή να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε κάθε πιθανότητα εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην κρίση αυτή”.

Παρόμοια θέση εξέφρασε η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας Μάργκοτ Βάλστρεμ, τασσόμενη πάντως και αυτή υπέρ της κατάρτισης μιας πιο μακροπρόθεσμης στρατηγικής έναντι της Ρωσίας.

Η Μογκερίνι είχε προτείνει σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters οι κυβερνήσεις των «28» να ξαναρχίσουν να συζητούν με τη Μόσχα για διεθνή θέματα, το εμπόριο και άλλα ζητήματα, στην περίπτωση που κρινόταν ότι η ρωσική κυβέρνηση προωθεί την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ για να τερματιστεί η εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

Οι προτάσεις της Μογκερίνι είχαν αντιμετωπιστεί ούτως ή άλλως με δυσπιστία από ορισμένα κράτη της ΕΕ, τα οποία εξέφραζαν την ανησυχία πως το μήνυμα που θα λάμβανε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα ήταν πως η ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Ενώ διέψευσε ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει στροφή 180 μοιρών έναντι της Ρωσίας. “Δεν υπάρχει καμιά εξομάλυνση, δεν υπάρχει καμιά επιστροφή στις ‘business as usual’ καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Υπάρχουν σκέψεις για το πώς να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εργαλεία μας, τον ρόλο μας.

Οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία μπορεί να αλλάξουν μόνον εάν και εφόσον οι συμφωνίες του Μινσκ τεθούν σε εφαρμογή και ως προς αυτό οι πιο πρόσφατες εξελίξεις επί του πεδίου δεν είναι ασφαλώς διόλου ενθαρρυντικές, μάλλον το αντίθετο”, τόνισε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ).