Σταϊνμάγιερ και Χάμοντ στην Βοσνία για την πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ

Οι Υπουργοί εξωτερικών Γερμανίας και Βρετανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ και Φίλιπ Χάμοντ, αντίστοιχα, βρίσκονται στο Σαράγεβο και συζητούν με αξιωματούχους και αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την υλοποίηση του γερμανο-βρετανικού σχεδίου για τη χώρα.

Οι Υπουργοί βρίσκονται από την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου στη Βοσνία και σύμφωνα με τον υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Χάμοντ και Σταϊνμάγιερ “θα προσπαθήσουν να ασκήσουν πιέσεις για ξεκίνημα ισχυρών μεταρρυθμιστικών διαδικασιών”.

Ο κ. Σταϊνμάγιερ, δήλωσε ότι “Η χώρα την περασμένη χρονιά επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες και η οικονομική ανάπτυξη εδώ και χρόνια παραμένει στάσιμη. Το ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ανέρχεται σε πάνω από 40% και το ποσοστό των νέων χωρίς δουλειά φθάνει το 60%. Ταυτόχρονα, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη υποφέρει ακόμη από τις συνέπειες του πολέμου, ο οποίος την περίοδο 1992-1995 πήρε πάνω από 100.000 ζωές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ντνέβνι Άβαζ του Σαράγεβο “ο κ.Σταϊνμάγιερ διαπίστωσε ότι στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη κυριαρχεί δυσπιστία, μεταξύ των εθνικών ομάδων και ότι οι συνέπειες της πολιτικής και οικονομικής στασιμότητας, δηλαδή της έλλειψης αναγκαίων μεταρρυθμίσεων”.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία προς την ΕΕ» έγραψε ο κ. Χάμοντ στο Twitter. Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου, με την ομόλογό του της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς, δήλωσε ότι ελπίζει πως στόχος της πρωτοβουλίας, η οποία ανακοινώθηκε πριν από δύο μήνες στο Βερολίνο και έγινε αποδεκτή από την ΕΕ, είναι να υπάρξει πρόοδος στη Βοσνία, μετά από μακρά περίοδο στασιμότητας.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Βρετανίας επισκέπτονται το Σαράγεβο για να προωθήσουν την πρωτοβουλία των δύο χωρών, για νέα προσέγγιση της ΕΕ και όπως σημειώνουν για να γίνει αυτό, οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές και επικεντρωθούν με σοβαρότητα στις μεταρρυθμίσεις.