«Το Ιράν είναι η νέα Βόρεια Κορέα» λέει το Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαιρέτησε την “θαρραλέα απόφαση” του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στα αγγλικά είπε: “Συγχαίρω τον πρόεδρο Τραμπ για την θαρραλέα απόφαση που έλαβε να αντιμετωπίσει το τρομοκρατικό καθεστώς του Ιράν”.

Πρόσθεσε επίσης ότι: “Ο Τραμπ δημιούργησε μια ευκαιρία να διορθώσουμε αυτήν την κακή συμφωνία, να μειώσουμε την επιθετικότητα του Ιράν και να αντιμετωπίσουμε την εγκληματική υποστήριξή του στην τρομοκρατία”.

“Πολύ σημαντική” χαρακτήρισε ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ την ομιλία που εκφώνησε την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα, ο Ίσραελ Κατζ υποστήριξε πως η δήλωση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στον πόλεμο, δεδομένων των απειλών που έχει εκτοξεύσει το Ιράν.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε από το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2 εάν διακρίνει τον κίνδυνο ενός πολέμου μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ο υπουργός Πληροφοριών Ίσραελ Κατζ απάντησε: “Απόλυτα, ναι. Νομίζω ότι η ομιλία ήταν πολύ σημαντική”.

“Το Ιράν είναι η νέα Βόρεια Κορέα. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση”, κατέληξε ο ίδιος.

Και η Σαουδική Αραβία χαιρετίζει τη νέα «επιθετική» πολιτική απέναντι στο Ιράν

Η Σαουδική Αραβία χαιρέτισε και αυτή τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, υποστηρίζοντας ότι η άρση των κυρώσεων επέτρεψε στην Τεχεράνη να αναπτύξει το βαλλιστικό πρόγραμμά της και να εντείνει την υποστήριξη που παρέχει σε μαχητικές οργανώσεις, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.

Σύμφωνα με το Ριαντ, το Ιράν επωφελήθηκε από τα επιπρόσθετα έσοδα που απέκτησε για να στηρίξει τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου αλλά και τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.