Στη Διεθνή Εκστρατεία κατά των Πυρηνικών το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε φέτος στη Διεθνή Εκστρατεία κατά των Πυρηνικών, ICAN, έναν διεθνή συνασπισμό μη κυβερνητικών οργανώσεων από 100 χώρες που μάχεται για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων.

Η οργάνωση, που έχει την έδρα της στην Γενεύη, υπογραμμίζει ότι από το 1945 περισσότερες από 2.000 πυρηνικές δοκιμές έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως “με καταστροφικές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον”.

Η ICAN που θεωρούνταν φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης και το 2015 έχει καλέσει τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει αμέσως την ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Στα φαβορί ήταν επίσης:

1. Πάπας Φραγκίσκος

Ο ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος, συνεχίζει με αμείωτη ένταση να κάνει εκκλήσεις για ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.Ήταν και πέρυσι υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης.

2. Ανγκελα Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία πριν από δύο χρόνια υιοθέτησε την πολιτική ανοικτών θυρών πλήρωσε το τίμημα στις τελευταίες εκλογές αν και η ίδια έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν μετανιώνει για αυτή την επιλογή.

3. Διασώστες στη Συρία

Οι διασώστες της συριακής εθελοντικής ομάδας «Τα Λευκά Κράνη της Συρίας» είναι ανάμεσα στα φαβορί για την συνεισφορά τους στον συριακό εμφύλιο.

4. Αρχιτέκτονες της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν

Οι αρχιτέκτονες της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν- η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας,Φεντερίκα Μονγκερίνι κι ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν,Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ- διεκδικούν με πολλές πιθανότητες το Νόμπελ Ειρήνης.Μονγκερίνι και Ζαρίφ έβαλαν τον θεμέλιο λίθο για την επίτευξη της συμφωνίας που έθεσε ως στόχο να περιοριστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και η οποία επέτρεψε την επανασύνδεση της ιρανικής οικονομίας με τον υπόλοιπο κόσμο.