Κίνα: Φονικός σεισμός 7 Ρίχτερ - Τουλάχιστον 13 νεκροί - Παγιδεύτηκαν τουρίστες (βίντεο)

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών έξι τουρίστες, και 175 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό 7,0 βαθμών, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της περιφέρειας Σιτσουάν. Ο σεισμός έπληξε απομακρυσμένη περιοχή της Κίνας, που βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πόλης Γκουανγκιάν αργά χθες το βράδυ στις 9.00 ώρα Πεκίνου. Είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Η περιοχή που επλήγη, Ζουζαϊγκού, είναι δημοφιλής περιοχή τουρισμού, με εθνικό πάρκο που περιέχει καταρράκτες και έχει γεωλογικό ενδιαφέρον. Πάνω από 34.000 άτομα επισκέφθηκαν την περιοχή χθες, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Xinhua (Σινγχουά). Δεν υπάρχει επιβεβαίωση της εθνικότητας των θυμάτων, ωστόσο η περιοχή είναι δημοφιλής τόπος κυρίως Κινέζων.

Εκατό τουρίστες έχουν παγιδευτεί από κατολίσθηση που οφείλεται στον σεισμό. Μέχρι και 31.500 επισκέπτες στην περιοχή έχουν απομακρυνθεί, και 2,800 άτομα έχουν απομακρυνθεί από ένα ξενοδοχείο του οποίου ο χώρος υποδοχής έχει καταρρεύσει.

 

 

Η υπηρεσία σεισμών της Σιτσουάν δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν ισχύος 7,0 βαθμών, με το επίκεντρο στην περιοχή Νγκάουα, όπου ζουν κυρίως Θιβετιανοί που εκτρέφουν κοπάδια ως νομάδες.

 

 

 

Δεύτερος σεισμός στην Κίνα, στα ΒΔ σύνορα με το Καζακστάν

Ένας δεύτερος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στην Κίνα σήμερα το πρωί, αυτή τη φορά στα βορειοδυτικά της χώρας και ισχύος 6,6 βαθμών, χωρίς όμως να έχουν αναφερθεί θύματα. Σύμφωνα με την κινεζική υπηρεσία σεισμών, ο σεισμός – λίγες ώρες μετά από ισχυρό σεισμό στα ΝΔ έπληξε μια απομακρυσμένη περιοχή στην περιφέρεια Σινζιάνγκ με χαμηλό πληθυσμό. Είχε εστιακό βάθος 11 χλμ και με το επίκεντρό του στην Αυτόνομη Περιοχή της Μογγολίας Μπορτάλα. Το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είπε ότι ο σεισμός ήταν ισχύος 6,3 βαθμών.