Ερντογάν στο BBC: "Η Ε.Ε. σπαταλά τον χρόνο της Τουρκίας. Δεν μας είναι απαραίτητη"

Ο σουλτάνος Ερντογάν σε συνέντευξή του στο BBC, έδειξε και πάλι την υπεροπτική στάση του προς τους Ευρωπαίους. Δήλωσε ότι η Τουρκία «μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της» και θα είναι «ανακουφιστικό» γι’ αυτήν αν δεν την αποδεχθεί ως μέλος της η ΕΕ.

«Εμείς τηρούμε το λόγο μας. Αν η ΕΕ μας πει ωμά ‘δεν μπορούμε να δεχθούμε την Τουρκία στην ΕΕ, αυτό θα είναι ανακουφιστικό για μας. Θα θέσουμε τότε σε εφαρμογή τα εναλλακτικά σχέδιά μας», επεσήμανε.

Συνέχισε προσθέτοντας ότι: “Κάποτε, στην πρώτη πρωθυπουργική μου θητεία, στις συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιέγραφαν την Τουρκία ως μία χώρα που έκανε μια σιωπηλή επανάσταση. Αλλά τώρα η ίδια ΕΕ όχι μόνον δεν μας προσκαλεί πλέον στις συνόδους των ηγετών, αλλά σπαταλούν και το χρόνο μας. Αυτή είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή». Και είπε ακόμη ότι η πλειοψηφία των Τούρκων «δεν θέλουν πια την ΕΕ» και θεωρούν ανειλικρινή την προσέγγισή της προς τη χώρα τους.

«Παρόλα αυτά, εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε ειλικρινείς με την ΕΕ για λίγο ακόμη και θα δούμε τι θα αποφέρει αυτό για μας», συμπλήρωσε.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο BBC ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραμονές της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την απόπειρα ανατροπής του ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η χώρα του έχει μετατραπεί σε φυλακή για δημοσιογράφους.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από το αποτυχημένο πραξικόπημα εφαρμόστηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία. Πάνω από 50.000 άτομα συνελήφθησαν, 140.000 απολύθηκαν, ενώ έκλεισαν κάπου 160 επιχειρήσεις ΜΜΕ και 2.500 δημοσιογράφοι απολύθηκαν, ενώ 150 μπήκαν φυλακή.

Ο Ερντογάν, ωστόσο, απέρριψε τα στοιχεία: «Βλέπετε, μιλάτε περισσότερο από μένα, έχει περισσότερη ελευθερία από μένα. Δεν μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω, ενώ μου παίρνετε συνέντευξη», διαμαρτυρήθηκε στο BBC.

«Κανείς δεν φυλακίζεται εδώ λόγω της δημοσιογραφίας, πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Οι αντιπολιτευόμενοι δημοσιογράφοι γράφουν πολλά προσβλητικά άρθρα για μένα. Το έκαναν και πρόσφατα στη διάρκεια της πορείας [της αντιπολίτευσης για τη Δικαιοσύνη]. Αυτά τα προσβλητικά άρθρα είναι ακόμη εκεί.

Αυτοί που βρίσκονται στη φυλακή δεν έχουν τον τίτλο του δημοσιογράφου. Κάποιοι απ’ αυτούς συνεργάστηκαν με τρομοκρατικές οργανώσεις, κάποιοι φυλακίστηκαν για κατοχή όπλων, κάποιοι για βανδαλισμό και κλοπή χρημάτων από ΑΤΜ…. Ο αριθμός δεν είναι 170, όπως είπατε. Αυτά είναι ψέμματα. Το είπαμε επανειλημμένα. Μόνον δύο δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή. Ας μην εξαπατούμε τον κόσμο μ’ αυτά τα ψέμματα.»

Για την κρίση του Κόλπου με το Κατάρ και τη θέση που τηρεί η Τουρκία, η οποία διατηρεί στρατιωτική βάση στο εμιράτο, ο Ερντογάν απάντησε και σε ερώτηση για το αν φοβάται μήπως ή ένταση κλιμακωθεί σε σύρραξη. Κι απάντησε: «Μου κάνετε αυτή την ερώτηση, αλλά γιατί δεν την κάνετε στις ΗΠΑ, στη Γαλλία ή την Αγγλία; Δεν είμαστε μέρος αυτής της κρίσης. Αντιθέτως θέλουμε να προωθήσουμε το διάλογο και την ειρήνη στην περιοχή του Κόλπου. Βιαζόμαστε να βρεθεί λύση εκεί…. Δεν θέλουμε να δούμε μουσουλμάνους να πολεμούν μουσουλμάνους. Έχουμε μπουχτίσει μ’ αυτό….»