Ο Ερντογάν κατηγορεί τη Δύση για υποκρισία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου τις χώρες της Δύσης για υποκρισία, όσον αφορά τη στάση που κράτησαν έπειτα από τις επιθέσεις στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo και στο εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, ο Ερντογάν κατήγγειλε με έντονο τρόπο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος συμμετείχε την Κυριακή 10 Ιανουαρίου μαζί με άλλους ξένους ηγέτες στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

“Πώς μπορεί ένας άνδρας ο οποίος έχει σκοτώσει 25.000 ανθρώπους στη Γάζα, ο οποίος ασκεί κρατική τρομοκρατία να κουνάει το χέρι του στο Παρίσι; Πως τόλμησε να πάει εκεί;

Θα όφειλες πρώτα να δώσεις εξηγήσεις για τα παιδιά και τις γυναίκες που σκότωσες.

Η υποκρισία της Δύσης είναι προφανής. Ως μουσουλμάνοι, δεν έχουμε λάβει ποτέ μέρος σε τρομοκρατικές σφαγές. Πίσω από αυτές βρίσκονται ο ρατσισμός, η ρητορική του μίσους και η ισλαμοφοβία.

Παρακαλώ τις κυβερνήσεις των χωρών όπου τα τεμένη μας έχουν δεχτεί επιθέσεις να λάβουν μέτρα.

Παίζονται παιχνίδια σε βάρος του ισλαμικού κόσμου και πρέπει να το έχουμε υπόψη μας αυτό”, πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο Ερντογάν κατηγόρησε τις γαλλικές αρχές για αλληγορία, καθώς όπως υποστήριξε οι ύποπτοι είχαν ποινικό μητρώο και είχαν εκτίσει ποινές φυλάκισης για τρομοκρατία.

“Γάλλοι πολίτες έφεραν εις πέρας αυτή τη σφαγή και οι μουσουλμάνοι πληρώνουν το τίμημα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό… Δεν παρακολουθούν οι μυστικές τους υπηρεσίες όσους αποφυλακίζονται;”.

Ο Ερντογάν έκρινε ακόμη ότι η ισλαμοφοβία είναι ο λόγος για την απροθυμία της Δύσης να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια εμφυλίου πολέμου, ενώ τόνισε ότι στην Τουρκία φιλοξενούνται πάνω από 1,6 εκατ. Σύροι.