Μακρόν: Γιατί επέλεξε τη ρήξη με τους δημοσιογράφους;

Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τους δημοσιογράφους.

Η αρχή έγινε με την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογράφηση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου, όπου δόθηκε εντολή να κρατηθούν μακριά οι δημοσιογράφοι – πίσω από την καγκελόπορτα του προεδρικού μεγάρου.

«Δεν θέλουμε να υπάρξουν φωτογραφίες από τους διαδρόμους, γιατί το υπουργικό συμβούλιο είναι ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο εκφράζει μια κυβέρνηση που εργάζεται», δήλωναν πηγές του προεδρικού μεγάρου.

Με τις νέες μεθόδους που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση Μακρόν, η επικοινωνία με τους δημοσιογράφους θα είναι αυστηρά ελεγχόμενη και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να πηγαινοέρχονται στο προεδρικό μέγαρο.
Επιπλέον ο Μακρόν δεν θέλει να πάρει όλους τους δημοσιογράφους μαζί του στην περιοδεία που θα κάνει στο Μάλι της Αφρικής, στις 19 Μαΐου.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τα ΜΜΕ και ζήτησε να καλυφθεί η περιοδεία στο Μάλι από συντάκτες άμυνας και όχι από πολιτικούς συντάκτες. Και μόνο 25 θέσεις δημοσιογράφων προτάθηκαν για λόγους λογιστικής και ασφάλειας, με αποτέλεσμα ορισμένα ΜΜΕ να μην μπορέσουν να στείλουν στην αποστολή κάποιον δημοσιογράφο.

Κι όπως ήταν αναμενόμενο ξέσπασε θύελλα στα γαλλικά ΜΜΕ! Σήμερα 15 εφημερίδες, πρακτορεία ειδήσεων και σωματεία δημοσιογράφων, τεχνικών και φωτογράφων δημοσιεύσουν μια ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν που αναφέρει: «Δεν είναι δουλειά του προεδρικού μεγάρου να επιλέγει τους δημοσιογράφους που θα καλύπτουν μια μετακίνηση ή ένα θέμα. Την ώρα που η πληροφόρηση βρίσκεται στο στόχαστρο, το να επιλέγεται κάποιος για να γράψει σχετικά με τις μετακινήσεις σας προσθέτει σύγχυση στη σχέση επικοινωνίας και δημοσιογραφίας και κάνει κακό στη Δημοκρατία».