Ανοίγει νέα επικίνδυνα μέτωπα ο Ερντογάν με ΗΠΑ, Γερμανία και ΝΑΤΟ!

Ο σουλτάνος της Άγκυρας δε διστάζει, λίγες μόνο ώρες μετά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, να τα βάλει με τον Τραμπ, το ΝΑΤΟ και τη Γερμανία!

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην τουρκική πρεσβεία, ο Ερντογάν τόνισε τις ανησυχίες του για την YPG, που θεωρεί προέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), και επί δεκαετίες διεξάγει ένοπλο αγώνα στην νοτιοανατολική Τουρκία.

«Τους είπαμε (στους Αμερικάνους) ξεκάθαρα το εξής: αν υπάρξει οποιασδήποτε μορφής επίθεση από την YPG και το κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Συρίας (PYD) εναντίον της Τουρκίας, θα εφαρμόσουμε τους κανόνες εμπλοκής χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν», ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας Sabah επικαλούμενη δηλώσεις του.

Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται ακόμη να είπε ότι οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφασή τους σχετικά με την επιχείρηση στην Ράκα και ότι η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν εξαιτίας της ανάμειξης της YPG, προσθέτοντας: «Θεωρώ ότι θα χτυπήσουν την πόρτα μας για το συριακό».

Σήμερα μάλιστα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγες μόλις μέρες πριν την συνεδρίαση του ΝΑΤΟ που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως τα μέτρα που έχει λάβει το ΝΑΤΟ για να προστατεύσει τον τουρκικό εναέριο χώρα είναι μέχρι στιγμής ανεπαρκή. Σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ζήτησε να αντικατασταθεί ο Μπρετ ΜακΓκάρκ, ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στον διεθνή συνασπισμό στη Συρία και το Ιράκ γιατί: «υποστηρίζει ξεκάθαρα τις πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας YPG και τους κούρδους αυτονομιστές του PKK στην Τουρκία», δύο οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές από την Άγκυρα.

Το γάντι για νέα ρήξη έριξε όμως η τουρκική κυβέρνηση και στη Γερμανία, η οποία χθες είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει στην Ιορδανία τους περίπου 250 στρατιώτες που είναι ανεπτυγμένοι στο Ίντσιρλικ επειδή η Άγκυρα αρνείται να επιτρέψει σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη βάση.

Ο Τσαβούσογλου απάντησε, στην ίδια συνέντευξη, πως: «Η Γερμανία είναι ελεύθερη να αποσύρει τα στρατεύματά της που σταθμεύουν στην τουρκική αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ, αν το θέλει, προσθέτοντας πως το Βερολίνο θα πρέπει να πάψει «να συμπεριφέρεται με συγκαταβατικό τρόπο» στην Άγκυρα.”