Ερντογάν: Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τους Κούρδους τρομοκράτες

“Να ανακαλέσουν το λάθος τους και να αποσύρουν άμεσα την απόφαση για παροχή οπλισμού στους Κούρδους της Συρίας” απαίτησε από τις ΗΠΑ ο Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ανάκτηση της πόλης Ράκα από τα χέρια των τζιχαντιστών.

Ο Ερντογάν τόνισε πως “οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίζουν τους συμμάχους τους και όχι τρομοκρατικά γκρουπ”, όπως έχει χαρακτηρίσει τους Κούρδους του PKK. Την ίδια στιγμή, κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από τον Τούρκο πρόεδρο να ακυρώσει το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον.

Να θυμίσουμε πως επί ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, υπεγράφη στρατιωτική συνθήκη με τους Κούρδους Πεσμεργκά στη Συρία, και από τότε έχουν πραγματοποιηθεί πολλές κοινές αποστολές.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση έχει ακόμη την ευκαιρία να λάβει υπόψιν της την τουρκική ευαισθησία για την τρομοκρατική οργάνωση του PKK και να επανεξετάσει την απόφασή της. Θα έχει αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στις ίδιες τις ΗΠΑ».

Από τη μεριά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε ότι “κάθε όπλο που δίνεται στους Κούρδους, αποτελεί απειλή για την Τουρκία”.