Βενεζουέλα: Ο φυλακισμένος Λόπες προτρέπει να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις

Ο Λεοπόλδο Λόπες από τη Βενεζουέλα, ο φυλακισμένος πολιτικός της αντιπολίτευσης είναι καλά στην υγεία του και προτρέπει τους διαδηλωτές στους δρόμους να συνεχίσουν τις μαζικές αντικυβερνητικές τους συγκεντρώσεις.

Αυτό δήλωσε χθες η σύζυγός του φυλακισθέντα, μετά την πρώτη επίσκεψή της στη φυλακή, ενώ διέψευσε τις φήμες για κακή κατάσταση της υγείας του.

Η χώρα εδώ και ένα μήνα βρίσκεται σε τεταμένη κατάσταση.

Ένας δημοσιογράφος την Τετάρτη έστειλε μήνυμα μέσω Twitter ότι ο Λόπες είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο χωρίς σημάδια ζωής, είδηση που σόκαρε πολλούς Βενεζουελάνους.

Η αριστερή κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο αργότερα δημοσιοποίησε ένα βίντεο με τον Λόπες να ανακοινώνει ότι είναι καλά. Η σύζυγός του, Λίλιαν Τιντόρι, όμως θέλησε να δώσει διάσταση στο θέμα και είπε ότι το βίντεο ήταν «ψεύτικο» και απαίτησε να τον δει. Η κυβέρνηση κατηγόρησε την οικογένεια Λόπες ότι έδωσε διάσταση στο θέμα επίτηδες, για να βρεθεί στο κέντρο της επικαιρότητας.

Ο Λόπες, πρώην δήμαρχος που φυλακίστηκε το 2014 για την υποκίνηση βίαιων διαδηλώσεων, είναι όντως ζωντανός και καλά στην υγεία του, είπε η Τιντόρι σε δημοσιογράφους μετά από την επίσκεψή της στη στρατιωτική φυλακή Ράμο Βέρδε μαζί με την πεθερά της και τα δύο τους παιδιά. Η Τιντόρι μάλιστα πρόσθεσε: «Του είπα όσα βιώνουμε. Ο Λεοπόλδο δεν ήξερε τίποτα, γιατί κρατείται απομονωμένος».

Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι ο οικονομολόγος και αρχηγός του σκληροπυρηνικού κόμματος Λαϊκή Θέληση καταδικάστηκε από ένα μη κανονικό δικαστήριο, γιατί θεωρήθηκε πολιτικά επικίνδυνος για τον αντιδημοφιλή Μαδούρο. Οι διαδηλωτές για να απομακρύνουν τον Μαδούρο και να θέσουν τέλος σε μια καταστροφική οικονομική κρίση απαιτούν πρώιμες εκλογές.

Να σημειωθεί ότι αυτή η κρίση έχει δημιουργήσει ευρύτατες ελλείψεις σε φαγητό και φάρμακα, τεράστιες ουρές στα μαγαζιά, τιμές στα ύψη, και αυξανόμενη πείνα στο έθνος των 30 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Χθες μουσικοί και αντικαθεστωτικοί διέσχισαν το Καράκας εις μνήμη τουλάχιστον 37 ατόμων που έχουν σκοτωθεί από την αρχή των αναταραχών στις αρχές Απριλίου. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται διαδηλωτές, υποστηρικτές της κυβέρνησης, θεατές και μέλη των σωμάτων ασφαλείας.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χουάν Γουάιδο με ανάρτησή του στο twitter δήλωσε:«Σήμερα αδράξαμε μια στιγμή για να τιμήσουμε, να θρηνήσουμε και να αποχαιρετίσουμε τους ήρωές μας και για να προετοιμαστούμε για μια εβδομάδα στους δρόμους, γεμάτοι απαιτήσεις».

Η αντιπολίτευση διοργανώνει μεγάλες πορείες για σήμερα, την Τετάρτη, την Παρασκευή και το Σάββατο, προσπαθώντας να ασκήσει πίεση στον Μαδούρο, έναν πρώην οδηγό λεωφορείων και συνδικαλιστικό ηγέτη, που εκλέχθηκε να αντικαταστήσει τον αποθανόντα Ούγκο Τσάβες το 2013.

Πάνω από 1.800 άτομα έχουν συλληφθεί και ένα τρίτο από αυτούς παραμένει υπό κράτηση από τις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με την οργάνωση δικαιωμάτων των φυλακισμένων Φόρουμ Φυλακών. Εκατοντάδες έχουν επίσης τραυματιστεί σε οδομαχίες, ενώ αυξάνεται η λεηλασία, ιδιαίτερα τα βράδια.