«Θερμό» επεισόδιο στο Γιβραλτάρ: Βρετανικά πολεμικά καταδίωξαν ισπανική κανονιοφόρο

H ένταση μετά και την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για το Βrexit, όχι μόνο δεν αποκλιμακώνεται, αλλά αυξάνεται στην χερσόνησο του Γιβραλτάρ. Αυτή την φορά, σύμφωνα με όσα αναφέρουν βρετανικά δημοσιεύματα μια κανονιοφόρος του ισπανικού πολεμικού ναυτικού μπήκε στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ και καταδιώχθηκε από βρετανικά πολεμικά σκάφη.

Πιο συγκεκριμένα, το ισπανικό πολεμικό πλοίο “Infanta Christina” εντοπίστηκε να πλέει σε βρετανικά ύδατα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του βρετανικού στόλου.

Βρετανικό πλοίο, που περιπολούσε στην περιοχή, έλαβε εντολή να καταδιώξει τους Ισπανούς και να τους υποχρεώσει να απομακρυνθούν και να επιστρέψουν σε διεθνές «έδαφος».

Ωστόσο στην Βρετανία συνέδεσαν τη συγκεκριμένη ενέργεια με τις δηλώσεις του Ισπανού υπουργού Άμυνας, Αλφόνσο Νταστίς, ο οποίος είχε συστήσει «ψυχραιμία» και «χαμηλούς τόνους» προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, μετά και τους ισχυρισμούς του Λόρδου Χάουαρντ, που είχε τονίσει πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι διατεθειμένο να πάει σε πόλεμο για το Γιβραλτάρ.

Βάσει τον όσων αναφέρουν οι ειδικοί, το Γιβραλτάρ θα αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής «σύγκρουσης» ανάμεσα στην Ισπανία και τη Βρετανία, ενόψει της υλοποίησης του Brexit.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εκχωρήσει στη χώρα της Ιβηρικής το δικαίωμα βέτο στο θέμα του Γιβραλτάρ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Βρετανίας σε επίσημο επίπεδο, ενώ και από την δική της πλευρά, η Τερέζα Μέι επέλεξε να τηρήσει στάση αναμονής, δηλώνοντας πως θα περιμένει τις κινήσεις της ΕΕ και τις αποφάσεις που θα λάβει, ούτως ώστε να δράσει ανάλογα και φυσικά, πάντα σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα.

gibraltar2