Ξεκίνησε το Brexit - Ο Τουσκ έλαβε την επιστολή ενεργοποίησης του άρθρου 50

Την επιστολή με την σφραγίδα της Τερέζα Μέι που ενεργοποιεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, παρέδωσε ο Βρετανός πρέσβης της ΕΕ, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρέλαβε από τον Βρετανό πρέσβη στην ΕΕ Τιμ Μπάροου την επιστολή της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την οποία ενεργοποιείται το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και ξεκινά η διαγραφή της Αγγλίας από την ΕΕ.

Αυτή την ώρα η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δίνει μία ιστορική ομιλία στο βρετανικό κοινοβούλιο: «Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή από την οποία δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή».

Την επιστολή, που είχε υπογράψει η Μέι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, παρέδωσε αυτοπροσώπως στον Τουσκ ο Μπάροου στο γραφείο του.

Με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 ξεκινά η διετής περίοδος διαπραγματεύσεων προκειμένου να καθοριστούν οι όροι για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.

Από σήμερα δηλαδή επίσημα η Βρετανία ξεκινά να “μαζεύει τα πράγματα της” από την Ευρωπαϊκή οικογένεια και να “ανοίγει πανιά” για μια εξωευρωπαϊκή πορεία.

«Είμαστε ένα έθνος με υπερήφανη ιστορία και ένα λαμπρό μέλλον» αναμένεται να υπενθυμίσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός και να προσθέσει ότι «τώρα που έχουμε πάρει την απόφαση να φύγουμε από την ΕΕ, είναι η ώρα της ενότητας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γράμμα δεν θα προβλέπεται ο «ακαριαίος θάνατος» της ελεύθερης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία μετά τις αντιδράσεις των ευρωβουλευτών, που απείλησαν μέχρι και με βέτο την όλη διαδικασία αν το Λονδίνο επέμενε σε αυτή τη διάταξη.

Η επόμενη ημέρα για την Αγγλία ξεκινά η δουλειά για τους αρχηγούς των κρατών ή κυβερνήσεων των υπόλοιπων 27 κρατών – μελών και των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Θα εξετάσουν με γοργούς ρυθμούς το αίτημα και θα αρχίσουν επισήμως τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για τους όρους αποχώρησής του από το μπλοκ των 28 χωρών.

Να θυμίσουμε ότι η απόφαση για την έξοδο ελήφθη με δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου 2016 στις τέσσερις χώρες που συναποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία) και παρά το γεγονός ότι οι δύο τελευταίες ψήφισαν υπέρ της παραμονής, δεν είχαν δικαιοδοσία να επηρεάσουν την απόφαση της πλειοψηφίας των Βρετανών πολιτών, αφού η χώρα έχει ενιαία και όχι ομοσπονδιακή δομή.

Οι τοπικές κυβερνήσεις και τα τοπικά κοινοβούλια της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Β. Ιρλανδίας, ωστόσο, θα έχουν κάποιον λόγο στις διαπραγματεύσεις, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit στην οικονομία τους.

Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. εγκρίθηκε και από το βρετανικό κοινοβούλιο (Βουλή των Κοινοτήτων και Βουλή των Λόρδων), κλείνοντας ουσιαστικά τον δρόμο σε σκέψεις για δεύτερο δημοψήφισμα ή αναίρεση της  βούλησης των Βρετανών ψηφοφόρων για έξοδο από την ΕΕ.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο χρόνια με το Λονδίνο να διαπραγματεύεται σκληρά τους όρους του διαζυγίου.

Οι φωτογραφίες της ιστορικής στιγμής:

br01

br02