Ποιος ήταν ο "μοναχικός λύκος" που αιματοκύλισε το Λονδίνο- Το προφίλ του δράστη

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται νέες πληροφορίες για το προφίλ του τζιχαντιστή Καλίντ Μασούντ που έσπειρε τον τρόμο και τον θάνατο στην καρδιά του Λονδίνου σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους. Γεννημένος στο Κέντ από άγαμη μητέρα ανήμερα των Χριστουγέννων του 1952, ο 52χρονος άνδρας πριν ασπαστεί το Ισλάμ ονομαζόταν Άντριαν Ελμς. Λειτουργούσε ένα φροντιστήριο Αγγλικών (το IQRA) στο Μπέρμιγχαμ και πιστεύεται ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε στη Σαουδική Αραβία.

aeriallongshot

aerialcloseup

Επί τέσσερα χρόνια είχε εραγστεί στη Μέση Ανατολή πριν επιστρέψει επιστρέψει στη Βρετανία και αναλάβει θέση δασκάλου στο Λούτον του Μπέντφορντσιρ, όπως αναφέρουν πληροφορίες των βρετανικών ΜΜΕ. Το 2012 έστησε τη δική του επιχείρηση στο West Midlands. Ο «μοναχικός λύκος» που ζούσε στο Μπέρμιγχαμ είχε αρκετές καταδίκες για επιθέσεις και άλλα εγκλήματα.

house4_4

Όπως αποκάλυψε η Σκότλαντ Γιαρντ ο 52χρονος Μασούντ χρησιμοποιούσε διάφορα ψευδώνυμα προκειμένου να ξεγλιστρά απ’ την επιτήρηση των αρχών. Στο βιογραφικό του υποστήριζε ότι είχε πτυχίο Οικονομικών σπουδών και αυτοχαρακτηριζόταν «φιλικός, προσβάσιμος και καλός ακροατής», όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Sun και προσθέτει ότι το 2005 δίδασκε Αγγλικά στο Γιανμπού της Σαουδικής Αραβίας. Ένα χρόνο νωρίτερα πιστεύεται ότι είχε παντρευτεί μια γυναίκα ονόματι Φαρζάνα Μαλίκ ενώ το Skynews ανέφερε ότι είχε αποκτήσει τρία παιδιά και έκανε bodybuilding.

την ίδια στιγμή άγνωστο παραμένει το πότε ο 52χρονος κατάφερε να ασπαστεί τον μουσουλμανισμό. Κατά την επιστροφή του στη Βρετανία το 2009 ανέλαβε πόστο δασκάλου Αγγλικών σε κολέγιο στο Λούτον. Εκείνη την περίοδο εμφανίζεται ως κάτοικος της πόλης ένας άνδρας ονόματι Καλίντ Μασούντ, με την ίδια ημερομηνία γέννησης με τον Άντριαν Ελμς.

hotelroom3

Μεγάλωσε σ’ ένα σπίτι αξίας 300.000 λιρών στην παραθαλάσσια πόλη Ράι, στο Ανατολικό Σάσεξ της νότιας Αγγλίας κι είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Πρώτη φορά καταδικάστηκε σε ηλικία 19 ετών, το Νοέμβριο του 1983 για βανδαλισμό. Η τελευταία του καταδίκη ήταν για μια επίθεση το 2003, όταν μαχαίρωσε στο πρόσωπο έναν 22χρονο, εγκαταλείποντάς τον αιμόφυρτο στην είσοδο ενός γηροκομείου. Το θύμα χρειάστηκε να υποβληθεί σε πλαστική επέμβαση μετά την επίθεση αυτή. Αργότερα καταδικάστηκε για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης από πρόθεση και κατοχή όπλου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για την επίθεση εκείνη φυλακίστηκε και πιστεύεται ότι η ριζοσπαστικοποίησή του μπορεί να άρχισε στη φυλακή όπου συνάντησε εξτρεμιστές.

Ο Μασούντ δεν καταδικάστηκε ποτέ για εγκλήματα τρομοκρατικής φύσης, αν και η Βρετανίδα πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ήταν στο ραντάρ της MI5 πριν από μερικές χρόνια. Η αστυνομία επιμένει ότι δεν είχε πληροφορίες ότι ο τζιχαντιστής ετοιμαζόταν να εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση.

house1_7

house2_11

house3_5

Η γειτόνισσα του δράστη, η 32χρονη Άννα Γκόρας απ’ το Μπέρμιγχαμ χαρακτήρισε τον Μασούντ «διχασμένη προσωπικότητα» και σημείωσε ότι «όταν μιλούσε για την πίστη του στο Ισλάμ έδειχνε σκληρός άνδρας. Και τότε δεν μπορούσες να λογοφέρεις μαζί του για τις απόψεις του». Η αστυνομία ερεύνησε ένα διαμέρισμα κοντά στο Ολυμπιακό Χωριό, στο Ανατολικό Λονδίνο, όπου ζούσε μια γυναίκα γνωστή ως Ρόχεϊ Χαϊντάρα. Είχε ζήσει με τον Μασούντ σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές διευθύνσεις, αλλά είναι άγνωστη η φύση της σχέσης τους.