Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Θα καταρρεύσει η συμφωνία για τους πρόσφυγες

Κοντά σε κατάρρευση βρίσκεται η συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανακοπή της μεγαλύτερης ροής προσφύγων από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Σε συνέντευξή του χθες στην Άγκυρα ο κ. Ομέρ Τσελίκ τόνισε ότι η Τουρκία έχει σώσει την Ε.Ε. από μια «ρατσιστική» αντίδραση που απειλεί το δημοκρατικό χαρακτήρα της, φιλοξενώντας περίπου 3 εκατ. πρόσφυγες – τους περισσότερους από κάθε άλλη χώρα – και ανακόπτοντας τη μετανάστευσή τους στην Ευρώπη.

Μάλιστα χαρακτήρισε τη συμφωνία μονόπλευρη, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία υποχρέωση να συνεχίσει να την εφαρμόζει και πρόσθεσε ότι η δέσμευση της χώρας του να συνεχίζει να επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη. «Δεν θα εγκαταλείψουμε αυτούς τους ανθρώπους στο θάνατο, αλλά μια συμφωνία έχει δύο πλευρές και εάν η μία πλευρά δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, τότε δεν θα το κάνει ούτε η άλλη», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Τσελίκ και υποστήριξε ότι «εάν η συμφωνία για το προσφυγικό καταρρεύσει, αυτό που προβλέπουμε είναι ξεκάθαρο: δεν θα συνεργαστούμε με κανένα μηχανισμό που λειτουργεί εκ μέρους της Ε.Ε.».

Ο κ. Τσελίκ ξεκαθάρισε ότι, ενώ η στήριξη στην Τουρκία για ένταξη στην Ε.Ε. παραμένει υψηλή, η πεποίθηση ότι θα συμβεί έχει καταρρεύσει και κατέληξε λέγοντας ότι το ζήτημα θα μπορούσε να παραπεμφθεί στο λαό στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος για την εκ νέου εφαρμογή της θανατικής ποινής.